Läppmodet genom tiderna

Läppar har alltid varit i fokus och en symbol för kvinnlighet och skönhet. Läpparnas form och färg har däremot ändrats genom tiderna.

Oavsett vilken tidsepok som tilltalar dig bäst och om du väljer att förändra dina läppar med smink, plastikkirurgi eller estetiska icke-permanenta fillers så brukar det bli bäst när resultatet utgår ifrån den egna ansiktsformen och förstärka formen som dina läppar har från början. Det är också mer hållbart att bygga upp volym stegvis. Då undviker du också att få ”ankläppar”.

Nedan tar vi en närmare titt på läppmodet genom tiderna och dessutom tipsar Amandaklinikens Amanda Siberg vad du bör tänka på om du funderar på en läppbehandling.

lapp_4Under 1920-talet skulle läpparna vara röda. Ofta målades läpparna som ett litet rött hjärta i mitten. På 1930-talet fortsatte läpparna har vara röda, välmarkerade och tunna. Den svenska Hollywoodskådisen Greta Garbo var en stor förebild.

På 40-talet blir plötsligt läpparna rundare och fylligare. Att måla lite över läppkanten med läppstift för att få fylligare läppar var på modet. Varmare toner åt orange. Rita Hayworth hade tidens snyggaste läppar ansåg man.

 

lapp_3När vi går in på 1950-talet är läpparna plötsligt helt i fokus. Kurviga röda läppar och vita tänder à la Marilyn Monroe var idealet.
En förändring sker under 60-talet. Nu är det mer fokus på ögonen så läpparna tonas ner och ska vara mer naturliga i färgen men fortfarande plutiga. Brigitte Bardot och Twiggy är stilikonerna.

1970-talet var det stora munnar som gällde, men inget fokus på läpparna. Läppglans för en förstorande effekt blev modernt eller ljusa färger. Läpparna kunde gärna vara smala.

 

lapp_190-talet blev plastikkirurgins stora decennium. Nu förändras kroppen och ansiktet med hjälp av kirurgiska ingrepp och gör inte bara brösten större utan också läpparna. Och det fick gärna synas. Läpparna fick då en mer onaturlig form där överläppen gjordes större än underläppen. Amorbågen suddades ofta ut. Kollagen var det ämnet som injicerades. Ett typiskt utseende för tiden var bystiga Pamela Anderson som slog igenom med sina stora läppar i ”Baywatch” och actionrullen ”Barb Wire”.

 

Efter plastikvågen kom det på 2000-talet ett lite mer sofistikerat sätt att förhålla sig till plastikoperationer och andra ingrepp. De estetiska injektionerna kommer och blir allt mer vanliga hos ”vanligt folk” och inte bara bland kändisar.

angelina

Det ska se naturligt ut även om det inte är det. Läpparna får gärna vara fylliga men underläppen ska vara större än överläppen och amorbågen ska vara tydlig igen. En injektionsteknik som kallas ”heartlips” fokuserar på fylligheten i mitten av läppen och för tankarna tillbaka till 20-talets ”hjärtan” .

Hur bygger man då den mest estetiskt tilltalande läppen?
– Hemligheten ligger i att titta på bebisars läppar! En tydlig tunn kontur, tydlig amorbåge och ett plut i mitten på underläppen. Kort avstånd mellan läpp och näsa och en fylligare läpp i mitten än på sidorna, berättar Amanda Siberg som har stor erfarenhet av läppbehandlingar.

amandaSka du välja en klinik tänk på att välja någon som har goda referenser, är sjukvårdsutbildad och certifierad av Estetiska injektionsrådet. Se också till att du väljer en välkänd och beprövad filler, exempelvis Juvéderm och Restylane. Hållbarheten varierar och risken för komplikationer ökar om du använder en sämre filler samt en ovan behandlare.

Moderna fillers innehåller stabiliserad hyaloronsyra och är säkrast att använda.
– Undvik preparat med kollagen, plast eller akryl. Dessa kan skapa allergier och ändras över tid. Plast ger också ett permanent resultat vilket jag inte rekommenderar. Ansiktet förändras med tiden och då kanske inte läpparna passar längre. Och som vi sett här förändras även modet, tycke och smak, säger Amanda Siberg på Amandakliniken.

Redaktionen
Publicerad: 18 februari 2016
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige