Naturligt resultat är nya trenden

Att se naturlig ut behöver inte betyda att man behåller alla tecken på trötthet och åldrande.

Med fillers kan en duktig behandlare hjälpa dig att se vilka drag man kan förstärka och vilka rynkor, ärr, skuggor eller veck som kan bidra till ett piggare utseende utan att för den sakens skull ta bort din personlighet eller ålder.

– Det ska inte synas att du gjort en behandling, det ska se ut som ett vackrare DU, säger Amanda Siberg vid Amandakliniken.se som utfört fillerbehandlingar sedan 2004.

Små subamandatila förändringar kan göra mycket för helhetsintrycket. Det handlar inte längre om att jämna rynkorna med marken, utplåna alla skuggor och ta bort din mimik. Titta på barn. De har veck och kan få lite rynkor vid mimiska rörelser.

Läppar är ett bra exempel på när det kan gå för för långt om behandlaren inte bryr sig om det estetiska resultatet och inte vägleder sin patient.
– Det är lätt att bli ”van” eller ”hemmablind”. Läppar har en kurvig form och harmoniserar med resten av ansiktet. Vissa passar bättre i fylligare än andra, säger Amanda Siberg.

Hon har vid flera tillfällen sett hur snett det kan gå om behandlaren inte är uppmärksam. Läppar som påminner om en fiskmun eller den berömda ankläppen tyder ofta på en oerfaren behandlare.
– Att behandla med fillers och botox är ett hantverk där behandlaren är konstnär. Tänk på det när du väljer klinik, säger Amanda som poängterar att det är viktigt att ta reda på mycket om både produkten och kliniken innan sin första behandling.

Med fler och fler fillers, behandlare och kliniker på marknaden kan det vara svårt att hitta rätt. Ett farligt priskrig med rabatterade produkter och med reklam om mycket till ett lågt pris har lett till tveksamma resultat och i en del fall bristande kvalité.

Ingen har väl undgått att Socialstyrelsen nu vill göra ett försök att strama åt den idag helt anarkistiska skönhetsdjungeln. Mycket ansvar ligger dock på att du som patient ser till att välja rätt. Det finns några punkter du som kan tänka på innan du väljer klinik, behandlare och preparat.

– Se till att kliniken har en patientförsäkring.

– Se till att behandlaren är legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare.

– Se till att kliniken finns certifierad på Estetiska injektionsrådet.

– Se till att du vet vilken fillers eller botoxmärke du får och att du får se förpackningen obruten innan behandlingen. Bland de mer väldokumenterade märkena återfinns Restylane, Restylane Emervel, Belotero och Juvederm.

– Säkerställ att du får så mycket som du betalar för.

– Se till att journal förs.

– Gå på referenser och erfarenhetsnivå hos behandlaren.

– Är priset väldigt lågt ska du vara uppmärksam!

Priset kan variera ganska kraftigt. De seriösa klinikerna som uppfyller kraven ovan är lite dyrare. Fillers och Botox med hög kvalité ger längre hållbarhet, mindre risk för komplikationer och ett bättre resultat. Man kan tydligt se, även med ett otränat öga, vilka som betalat ett lägre pris och fått en mindre estetisk tilltalande behandling.

– Låg kvalitet kan ge lägre priser på fillers. Har behandlaren ingen patientförsäkring eller utbildning kan priset bli ännu lägre, vilket naturligtvis inte är bra, säger Amanda Siberg.

Redaktionen
Publicerad: 21 december 2015
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp