Tycker du att skönhetsbehandlingar är dyrt? Tänk om!
De nya reglerna med EU-import kan göra att priserna på så kallade fillersbehandlingar blir lägre och att behandlingarna dessutom blir bättre.
– Sänkta inköpspriser gör att klinikerna kan investera mer i sin verksamhet vilket leder till ökad kvalité, säger Markus Nilsson på Mareli Medical.
Injektionsbehandlingar med så kallade fillers blir ett allt mer vanligare förekommande inslag i skönhetsindustrin. Fillers används för att släta ut rynkor och skulptera ansikte och läppar för att få ett ungdomligare och fräschare utseende. Behandlingarna har ifrågasatts vid många tillfällen, inte sällan då felbehandlade patienter går ut i media med sitt missnöje, men i de flesta fall är kunderna nöjda och betalar mer än gärna tusentals kronor för att bli behandlade igen.
I dag styrs branschen med fillers av olika distrubitörer och tillverkare som nu gör allt för att bekämpa en prisdumpning. De nya EU-reglerna gör det nämligen möjligt för företag i branschen att importera samma produkter som de kan köpa i Sverige – fast till ett betydligt lägre pris.
Det är något som Markus Nilsson och Elias Assarsen på Mareli Medical nu gör med stor framgång.
– Priserna på fillers i Sverige är orimligt höga, vilket gör att mindre kliniker inte får affären att gå ihop. Om de kunde öka sina resultat så kan de satsa ännu mer på sin affärsidé och på det sättet även öka kvalitén på behandlingarna, säger Markus Nilsson.
Ett sätt för de etablerade distrubitörerna att hålla uppe sina priser, menar Nilsson, är att erbjuda utbildningar som gör behandlarna så kallat ”certifierade” och som i vissa fall även ska betalas av klinikerna själva. Företagen erbjuder även marknadsföring i samband med köpen av produkterna.
– Företagens egna certifieringar är egentligen bara till för att kontrollera och behålla sina kunder. Det finns oberoende aktörer som utbildar i injektionsbehandlingar utan att vara kopplade till en viss produkt, säger Markus Nilsson.
Markus Nilsson och Elias Assarsen möter på stort motstånd av distrubitörer i fillersbranschen som vill stoppa dem till varje pris. Foto: Per Andersson.
Han menar dock att det är inköpen som styr vem som blir certifierade och att det räcker att köpa tillräckligt mycket för att bli certifierad utan någon som helst utbildning.
– Vi köpte själva 200 sprutor av en leverantör och blev certifierade utan några som helst motkrav.
Konkurrensen på marknaden med fillers är hård och alla som är inblandade försöker tjäna pengar på industrin som varje år omsätter miljardbelopp runt om i världen. Initiativet med EU-importen av produkterna har därför retat upp etablerade aktörer på marknaden som nu till varje pris försöker stoppa Markus och Elias. Ett krig på fillersmarknaden har därför blossat upp där alla medel verkar vara tillåtna.
– Konsekvenserna när vi startade blev stora. Ett omdiskuterat företag i branschen mailade ut stora utskick till olika kliniker och bloggare där de påstod att vi var ett bedrägligt bolag som sålde kopior. Det är ju ett rent förtal, men de nya EU-reglerna är på vår sida, berättar Markus Nilsson.