Vad är naturlig skönhet?

Sitter skönhet i ett ansikte eller i betraktarens ögon? En gammal och urtvättad klyscha må hända, men dagens sofistikerade skönhetsbehandlingar sätter verkligen själva begreppet ”skönhet” i nytt ljus.

Fillers, botox, plumping hit och peeling dit – estetiskt trolleri eller etiskt bedrägeri? Det är frågan många kvinnor (och män) ställer sig i en tid där alltmer kommer att handla om en kamp om tiden.

För det är ju det vi i själva verket tampas mot – ålderstecken och en tickande klocka som påminner oss om att inget är för evigt. Inte minst ett utseende under ständig förändring. Eller?

Till viss del kan vi idag, med hjälp av marknadens hudföryngrande behandlingar, påverka eller snarare avstanna detta skenande tåg till ålderdom. Vi må åldras inombords men till det yttre gör vi allt för att hämnas naturens hudförslappande dom.

Av många visuella intryck som media (läs: undertecknad) prackar på oss dagligen är kampanjen ”Proof in Real Life” (bilder ovan) bara den senaste i raden av iögonfallande bevis på vart utvecklingen går.

1-Jonathan-&-Edward_picture-1

Skillnaden med denna kampanj, signerad Restylane, från många andra är att bilderna på tvillingparen tvingar oss betraktare att själva fråga oss, vad definierar naturlig skönhet?

Tio tvillingpar deltog i kampanjen som syftar på att utmana en vanlig föreställning vi har om estetiska behandlingar och överdrivna resultat. Av enäggstvillingarna var det bara den ena tvillingen som behandlades med Restylande fillers och/eller Restylane Skinbooster.

Kampanjen som presenterades i Berlin tidigare i år fick många i publiken att häpna. Inte bara visade man på att resultaten kan vara lika subtila som diskreta, utan de behandlade tvillingparen väckte också en hel del nya frågor.

Dessa nya frågeställningar handlar alltmer om smak och förutfattade meningar, snarare än om skönhetsideal. Okej, så vi lever i en värld som avskyr rynkor. Så långt är vi med, men om man nu kan uppnå diskreta resultat kan man fråga sig, är detta bara början på en ny folkrörelse?

Kvinnor och män, unga som gamla har ju idag möjlighet att själva utvärdera och påverka sina åldrande ansikten. Målet tycks vara, att uppnå en individuellt anpassad skönhetsbild. Ett ansikte man själv trivs med, det vill säga, som känns naturligt varje gång man ser sig själv i spegeln.

I slutändan visar troligen resultaten på tvillingparen att smaken är lika delad, som åsikterna många. En grupp kommer omfamna den behandlade tvillingen medan andra anser att den ”naturliga” individen har ett mer tilltalande ansikte.

Så på frågan, ”vad är naturlig skönhet?” tvingas vi i slutändan omformulera oss. Vad känns mest naturligt för mig? kan vara ett bättre alternativ. För den som finner svaret på det kommer snabbt upptäcka att det i slutändan spelar mindre roll vad man gör med sitt utseende. Det handlar om att hitta sin väg till ålderdom, med eller utan rynkor.

 

Se bildspelet ovan för att ta del av alla de deltagande tvillingparen.

Ricki Petrini
Publicerad: 22 juni 2015
Foto: Restylane

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige