Filmhistoriens snyggaste Bondbrudar

Med namn som Pussy Galore, Holly Goodhead och Xenia Onatopp har de gått till historien som några av filmvärldens mest kända tjejer. Ända sedan Sean Connery spelade James Bond i den första filmen ”Agent 007 med rätt att döda” 1962 har den brittiske agentens erövringar på vita duken fascinerat oss. Genom åren har vi sett en hel del vampiga våp passera revy men också en flora av starka och självständiga kvinnor som utmanar dubbelnollan på allvar.

Senaste James Bond-filmen ””No Time to Die” är den senaste ut i raden av filmerna. Vi hyllar Bondfenoment genom att lista de coolaste och snyggaste James Bond-brudarna genom tiderna

bond11

Ursula Andress fick sitt internationella genombrott som den snäcksamlande Honey Ryder i den första James Bond-filmen ”Agent 007 med rätt att döda” 1962. Senare kom hon också att spela mot Elvis Presley i filmen ”Kul i Acapulco”.

bondbrud2

Namnet på Honor Blackmans rollfigur Pussy Galore (någon översättning krävs knappast) i den klassiska Bond-filmen ”Goldfinger” är obetalbar. Redan nu börjar de starka kvinnorna mäta sig med James Bond. Pussy var lesbisk, utbildad pilot och var dessutom beväpnad med en revolver.

bondbrud3

När George Lazenby tog över som James Bond 1969 i ”I hennes majestäts hemliga tjänst” fick han möta en riktigt tuff dam. Diana Rigg hade, som flera andra 007-tjejer, spelat med i den populära tv-serien The Avengers när hon fick rollen som Bonds blivande hustru Tracy di Vicenzo. Det är den enda Bond-bruden som 007 någonsin gift sig. Tragiskt nog mördas Tracy i slutet av ärkeskurken Blofeld.

bondbrud4

Den oerhört sköna Jane Seymour fick som 19-åring spela mot Roger Moore i hans första 007-äventyr ”Leva och låta dö” 1973. Rollen som den synska Solitaire som spår i korten och förlorade oskulden med Bond blev hennes stora genombrott. 

bondbrudar55

Två svenska Bondbrudar i en och samma film. Ja, det blev verklighet när Maud Adams och Britt Ekland spelade i ”Mannen med den gyllene pistolen” 1977. Maud gjorde rollen som skurken Scaramangas flickvän Andrea och mördades när hon var otrogen med Bond. Ekland spelade Bonds våpiga kollega Mary Goodnight och blev mest känd för sin replik ”Oh, James!”.

bondbrud6

I ”Octopussy” fick vi 1983 på nytt se Maud Adams på nytt, men även den vackra svenskan Kristina Wayborn som Magda, boven Kamal Khans flickvän som förför Bond för att få tag på ett åtråvärt Fabergé-ägg i Indien.

bondbrud7

Samma år som ”Octopussy” släpptes gjorde Sean Connery comeback som Bond i ”Never Say Never Again”. Där fick han tampas med dödliga mörderskan Fatima Blush, excellent spelad av fotomodellen och skådisen Barbara Carrera. Hennes rolltolkning tillhör en av Bondbrudarnas bästa.

bondbrud88

Sångerskan Grace Jones utgjorde Bonds dödliga motståndare som May Day, skurken Zorins livvakt i ”Levande måltavla” 1985. Hennes karaktär lyfte filmen som marknadsfördes med följande slogan ”Har James Bond äntligen fått en värdig motståndare?”

bondbrud9

Timothy Daltons andra Bondrulle blev också hans sista. ”Tid för hämnd” var för tiden alldeles för rå och blodtörstig för publikens smak. Höjdpunkterna utgjordes dock av Bondbrudarna som hade väsentliga roller i filmen. Knarkkungen Sanchez flickvän spelades av snygga Talisa Soto och Bonds amerikanska agentkollega Pam Bouvier av Carey Lowell, annars mest känd som Richard Geres hustru.

bondbrud10

En av de dödligare och mer underhållande Bondbrudarna är Xenia Onatopp i ”Goldeneye”. Famke Jensen spelar med bravur den sexuella sociopaten som bland annat mördar en general genom att strypa honom i sängen och under akten med sina ben.

bondbrud11

Daniel Craigs första Bondfilm ”Casino Royale” rankas av många som en av de absolut bästa filmerna. Den kvinnliga huvudrollen Vesper Lynd som Bond förälskar sig i görs av den fransk-svenska skådespelerskan Eva Green och tillhör filmseriens höjdpunkter.

 

 

Redaktionen
Publicerad: 19 april 2022
Foto: All Over Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp