Håravfall för tjejer

Endast män kan tappa hår… eller? Skallighet kan också drabba kvinnor. Här är de vanligaste orsakerna – och hur du undviker dem.

Även om skallighet inte sker i samma utrsträckning för kvinnor som för män, så kan de ändå drabbas. Är du i riskzonen för att bli skallig? I listan nedan visar vi vad du bör vara vaksam på.

Hormoner
Förändringar i hormoner kan orsaka håravfall, framför allt om androgennivåerna stiger. Även om det är vanligast under klimakteriet så kan det också drabba yngre kvinnor. Vårt råd? Kontakta en läkare för att se om ditt eventuella håravfall är hormonrelaterat, så kan han eller hon hjälpa dig.

Ärftlighet
Ifall skallighet ligger i familjen har du svårare för att undvika problemet. De flesta mediciner och behandlingar ger ingen större effekt, det bästa sättet att låta en hårstylist dölja problemet så gott det går.

Slitage
Idag använder vi hårprodukter som aldrig förr, något som också sliter på håret. Svagt, slitet hår kan gå av på mitten men kan också undvikas genom enkla metoder. Träning och bra kost ökar blodflödet till rötterna, som i sin tur stärker håret från botten.

Mjäll
Mjäll kan kväva håret så att det till slut faller av, eller blockera hårsäckarna, vilket gör det svårare att växa tillbaka. Lite mjällschampo kan emellertid eliminera problemet.

Vitaminer
För lite näring kan också leda till håravfall. Ät rikligt med vitaminer och mineraler för att hålla håret friskt och starkt, exempelvis järn och vitamin B.

Redaktionen
Publicerad: 6 februari 2018
Foto: Alamy

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip