5 knep som räddar ditt lockiga hår

Lockigt hår behöver vårdas med omsorg. Det kan ge illusionen av att vara fylligt och tjockt, men hårstråna är ofta tunna och sköra.

Innan vi går in på tipsen bör vi nämna att inget av det nedanstående lär fungera om du inte är konsekvent. När man handskas med slitet, lockigt hår kan det ta tid innan man ser konkreta resultat. Det är därför viktigt att ha tålamod och verkligen låta håret bygga upp från djupet.

Börja med att göra av med de slitna topparna för att sedan låta fräscht och vårdat hår växa.

Inpackningar
Regelbunden användning av inpackning ser till att håret blir lätthanterligt, mjukt och är mindre frissigt. Detta leder till att du har lättare för att behålla längden på ditt hår, tack vare inpackningens förmåga att stärka stråna.

Använd oljor
Lockigt hår behöver mycket fukt. Oljor som kokosolja, jojobaolja och mandelolja har alla förmågan att kapsla in fukt så att hårstråna får det skydd de behöver. De flesta oljorna är fyllda med nyttigheter som både ger lyster till håret, samt vårdar på djupet.

Undvik värmeverktyg
De största bovarna som ofta leder till slitet hår är värmeverktyg. Plattänger, locktänger och liknande värmeredskap utsätter håret för direkt värme (till skillnad från hårtorken). Överanvändande kan försvaga hårets kvalitet och resultatet är ofta livlöst, torrt och glanslöst hår. Avstå därför från värmeverktyg så gott det går.

Balsam-metoden
Om man tvättar håret med schampo för ofta kan kemikalier, som parabener och silikoner, ha en uttorkande effekt. Balsamets egenskap däremot, förutom att utreda och bevara fukt, är att rengöra håret utan att beröva det från fukt. Den omtalade balsam-metoden är därför perfekt för lockigt hår. Se däremot till att schamponera håret med jämna mellanrum (ungefär en gång i månaden), för att undvika produktrester i hårbotten.

Använd lämpliga hårprodukter
Hitta produkter som passar bra för just ditt hår. Ta först reda på om du har hög/låg porositet (hur bra eller dåligt ditt hår absorberar och kapslar fukt), och utgå från det. Produkter med protein och tjockare oljor är bra för hår med hög porositet, medan lättare vätskebaserade produkter samt lösaktigare oljor, som arganolja, passar låg poröst hår bättre.

Redaktionen
Publicerad: 22 juni 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp