Catwalkrapport: Håren enligt Marc Jacobs

I denna artikelserie ”Catwalkrapport” kollar vi närmare på hårstylingen bakom några av världens mest inflytelserika designers. Deras kläder och kollektioner sätter redan trenderna för hur vi kommer se ut och vad vi kommer att ha på oss.

På catwalken är det inte bara kläder och mode som får en hel omvärld att tänka nytt. Även hår och makeup blir tongivande inför kommande säsong.

På Marc Jacobs visning i New York var det mörka tongångar som gällde inför höst/vinter 2015/2016. Svarta inslag med spets och paljetter ackompanjerade med långa handskar på modellerna. Hela looken hade en sofistikerad och gotisk touche.

textbild-1-marc-fall

När det kommer till hårstylingen var det stjärnstylisten Guido, Redken Global Creative Director, som stod för de slarviga och lekfulla knutarna på modellerna. För Redken har Guido sedan många år varit med och satt riktlinjerna för kommande hårtrender.

text-marc-fall-4

Inget annorlunda denna gång och den höga knuten uppe på hjässan känns igen från en ung modemaffia, som sedan flera säsonger tillbaka valt den höga knuten framför den låga tofsen. Guidos omtolkning av detta street-fenomen känns mer mogen och kvinnlig.

Inspirationen kom från den aristokratiska kvinnan på 40-talet med inslag av 70-tal. Resultatet må tolkas som en slarvig knut, men grundjobbet är en skulpterad knut som framhäver ansiktet.

text-2-marc-fall

Den flickiga känslan var som helt bortblåst på Marc Jacobs catwalk och här bevisade Guido hur en enklare uppsättning bara sätter karaktär och edge på outfitten som helhet.

text-5-marc-fall

 

Så skapar du Marc Jacobs-frisyren skapad av Guido:

  1. Applicera Redkens Guts 10 i rötterna på fuktigt hår. Detta är en volymspray som hjälper dig att få en fyllig bas
  2. Föna håret rakt
  3. Fäst en hög tofs mitt uppe på hjässan
  4. Ta en liten passé av tofsen, vira den runt basen, så att tofsen inte syns
  5. Vira håret med fingrarna i ett tajt chignon och fäst med u-formade hårnålar. Ändarna låter du spreta fritt
  6. Spraya Redkens hårspray, Control Addict 28, över hela håret för att få en varaktig form

text-3-marc-fall


Text: Ricki Petrini
Publicerad: 5 augusti, 2015