Nu kan man vara ”straight” utan att skada håret

Som trendkänslig hårälskare har man säkerligen hakat på senaste årens intensiva trend med värmetänger. Dessa hjälpsamma redskap låter oss forma om våra hår till önskad textur och frisyr. Däremot kan man också ha börjat se baksidorna.

Frisören brukar vara den första personen som synar ens hängivna stylande med plattången. Slitna toppar och sköra strån brukar vara ett ofrånkomligt och avslöjande tecken.

Problemen har inte alltid med själva användandet att göra utan har ett klarare samband med värmegraden. Varmare tänger ger oftast bättre effekt, kortsiktigt. Därför har producenter och tillverkare börjat erbjuda allt varmare tänger. Vi som blåögda konsumenter reagerar ju bara initialt positivt eftersom de glödheta tängerna formar om vilket bångstyrigt hår som helst.

Men sen kommer effekterna. Tänger som närmar sig 200 grader, ja till och med upp till 240 grader, börjar ganska så snart sätta sina spår på längderna. Det är här problemen börjar.

För att få till stylingen på allt mer kluvna hårtoppar plattar vi eller lockar ännu mer, allt för att häva problemet, när vi i själva verket bara förvärrar det.

Nu kommer en ny generation värmetänger som inte är fullt så varma. Det engelska varumärket ghd har sedan länge varit marknadsledande inom området och deras nya Platinum Styler håller 180 grader, inte en grad över. Via tångens 6 sensorer fördelas värmen jämt på tångens båda keramikplattor.

Oavsett om man önskar rakt hår eller naturliga lockar så ligger hemligheten bakom lyckad styling i en snällare tång som lämnar mindre skador efter sig.

Frisörer och experter menar ju fortfarande att all friktion, oavsett borstning eller värmestyling, medför ett visst slitage på håret, så värmeskyddande produkter kan vara att föredra innan man börjar.

 

Testfakta:

Redaktionens första testmånader med nya Platinum Styler har visat goda resultat och topparna känns inte fullt så slitna som när man brassar på med varmare tänger. Visst, här behöver man kamma igenom håret och jobba något mer, men vad gör det när man nu kan styla håret säkert och tryggt? Tången har dessutom ett förvånansvärt behagligt grepp som inte kräver något som helst tryck från fingrarna.

Ricki Petrini
Publicerad: 16 november 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige