Snuskiga hårborstar är snart ett minne blott

Tittar man i badrumsskåpet hos långhåriga människor kan man nästan ge sig sjutton på att hitta en borste som inte ser sådär fräsch ut. Borstar hos korthåriga är inte alltid så aptitliga de heller, för det är ju inte bara hår som fastnar. Nej det är hudceller, olja och annat göttigt som kleggar sig fast vid stråna eller piggarna.

harborstar

Visst finns det sådana som minutiöst rengör sina hårborstar efter varje användning, men vi gissar att de är ganska få. De flesta drar helt enkelt bort hår då och då och sedan kastar man borsten när den är för sunkig. Kanske inte utsliten, men snuskig liksom. Förutom att det är onödigt rent ekonomiskt, så är det också dumt om man ser det ut ett miljöperspektiv.

Detta har Scott Shim, professor i design vid Ohio State University tagit fasta på. Han jobbar med att göra vardagliga föremål enklare att ta hand om så att de varar längre, och en av hans första kreationer är en enkel-att-rengöra hårborste.

harborste

Professor Scott fick inspiration till borsten när han såg sin fru borsta håret och sedan rengöra borsten. Han undersökte saken vidare och kom fram till att den genomsnittliga livslängden på en hårborste är 6 till 12 månader. Den fungerar längre än så men det är ungefär då folk kastar sin borste för att den blivit snuskig. Målet med den nya borsten var helt enkelt att det ska vara enklare att ta bort hårstrån från själva piggarna.

nyborste

De flesta hårborstar har en fast botten men Scott och hans partner har istället gjort en borste där man kan ta bort hela bottnen och enkelt rycka bort gammalt hår. Hårorsten har redan hunnit vinna två designpriser. Ett i Italien och ett i Tyskland. Nu hoppas vi att den snart kommer till Sverige. Och gärna i fler färger än Hulk-grönt…

Redaktionen
Publicerad: 8 juni 2023
Foto: All Over Press, Scott Shim

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp