Sola smart

Mette Kjeldstadli Hansen från hudvårdsmärket Vichy är expert på solskydd.

Hur många gånger behöver man applicera solkräm under en dag på stranden?
-En solkräm kan ge skydd i flera timmar efter att man smörjt på den. Men eftersom man ofta tar för lite kräm eller smörjer på den ojämnt, badar, svettas eller gnuggar bort krämen rekommenderar vi att man smörjer in sig varannan timme. Om man gör så är man garanterad skyddet som anges på produkten.

Vad skall man tänka på när det gäller solprodukter?

-Det är viktigt att solkrämen innehåller fotostabilt skydd. Det betyder att filtret inte bryts ner i solen och därigenom blir inaktivt. Vichys filters består av fotostabilt UVB- och UVA-filter. Särskilt UVA-filter har haft problem med fotostabiliteten, och därför är Capital Soleil unika produkter som säkrar ett fotostabilt skydd i hela UVA- och UVB-spektrat. När produkter som inte innehåller fotostabila filter smörjs på huden och exponeras för solen bryts filtrena ner och man får inte skyddet som anges på produkten.

-Försök alltid kolla upp UVA-skyddet i produkterna. SPF anger bara UVB-skyddet. På produkter som uppfyller EU-kommissionens rekommendationer ser man en UVA-symbol i form av en cirkel med texten UVA inuti. Märket betyder att produktens UVA-skydd är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

Hur länge håller en solkräm?

-Solprodukter håller i 12 månader från att de öppnas. Under denna period kan vi garantera att produkten inte förstörs av mikroorganismer och liknande. Under denna period finns inga särskilda krav på hur produkten ska förvaras. Den är utvecklad för att tåla en tur till stranden, där det är ljust och varmt. Produkter som är hållbara max 12 månader efter öppnandet ska inte användas två somrar efter varandra. Produkter som inte är öppnade kan gott användas ett eller två år efter att de köpts, men då ska man försöka förvara dem mörkt och kyligt.

Spelar det någon roll om man köper solprodukter i det land man befinner sig i eller bör man införskaffa dem hemma?
-Vi rekommenderar att man köper produkter hemma. Här får du rådgivning om din hud och vilket skydd du ska ha, vad du ska tänka på i solen med mera. Produkterna är inte heller märkta på svenska i utlandet och det kan därför vara svårt att läsa ut vad produkten gör.
Vad gäller lokala märken på semesterorter, kan vi inte rekommendera att köpa dem. Det gäller särskilt i länder utanför EU, då EU omfattas av den tidigare nämnda rekommendationen om solskydd och märkning av produkter.

Bildspel: Sola smart

Bildspel: Sola smart

[email protected]

2008-06-27 07:41:00

Publicerad: 27 juni 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp