Sminkets historia

Människan har använt smink ända sedan forntiden.
Men stenåldersjägarnas kamouflagemålning skiljer sig en hel del från dagens produkter.
Följ med på en fascinerande tur i historien.

Männen på forntiden sminkade sig med lera för att kamouflera sig under jakten. Båda könen började sedan använda smink i Egypten under århundradena innan Kristi födelse. Sminket var mycket funktionellt i Egypten, pudret skyddade mot solen och ögonsminket mot ögonsjukdomar. Rika egyptier hade särskilda slavar som skötte deras sminkning och manikyr. Produkterna innehöll ofta gifter som arsenik och bly.

Det var först
i antikens Aten som smink blev en produkt förbehållen främst för kvinnor, under århundradena närmast Kristi födelse. I hela det antika Grekland hade en uppdelning skett mellan kvinnors och mäns sysslor och i Aten var detta som mest påtagligt. Det markerades ytterligare genom att männen där inte sminkade sig, medan gifta kvinnor, som skulle stanna innanför hemmets väggar, kunde måla kinder och läppar svagt röda. Prostituerade kvinnor som rörde sig ute bland männen bar starkare rött på kinder och läppar och svärtade dessutom ögonen.

Några århundraden senare i Rom var det mer eller mindre ett måste för kvinnorna att sminka sig. Ornatrixer kallades de slavflickor som skötte om rika damers hår och makeup. Männen däremot bar inte smink, men de förväntades ansa skägg och hår noga.

I Indien användes
också smink tidigt. I boken ”Kamasutra” från 600-talet rekommenderas såväl män som kvinnor att parfymera sig och göra sig vackra.

På 800-talet
ska Europas första skönhetssalong ha öppnats i Spanien och på 1300-talet togs det hårdsminkade idealet till extremer i Venedig. Håret blektes med lut, ögonbrynen plockades bort helt och huden pudrades likblek.

På 1500-talet
kom det nya skönhetsidealet till England. Där började även männen att sminka sig kraftigt. Ovanpå det vita pudret målades blå ådror på tinningarna och läpparna skulle vara klarröda.

#IMG2-R#I Frankrike var sminkvanorna beroende av klasstillhörigheten på 1700-talet. Adeln målade sig med vitt puder, skarpa rougefläckar och svarta moucher. På huvudet bars mattpudrade, gråa peruker. De prostituerade och fattiga använde däremot inte smink.

Efter den franska revolutionen
1789 började dock en kraftig sminkning att betraktas som vulgär och överklassen i hela Europa blev försiktigare med att skylta med sina rikedomar genom att slösa med makeup. De rika slutade sminka sig helt och butiker som sålde makeup var tvungna att ha ett särskilt tillstånd. Endast de prostituerade använde kosmetika. I England förbjöds till och med makeup och kvinnor som sminkade sig kunde dömas för häxeri.

På 1800-talet
var det på modet för fina flickor att se bleka, naturliga och bräckliga ut. Kvinnor som var naturligt mörkhyade åt gift för att uppnå en sjuklig blekhet. Männen å sin sida överdoserade hårolja, rakvatten och skäggpomada.

I början av 1900-talet var det bara i Frankrike som det var vanligt att kvinnor sminkade sig öppet. De flesta sminkprodukter var franska. Men hudvårdsprodukter som tvålar, cerat och salvor tillverkades i många länder. På 20-talet började kvinnor i allt fler länder att måla sig.

På 30- och 40-talet slog den solbrända looken igenom, efter århundraden av dyrkan av den bleka huden. Solbränna betydde i det moderna samhället att man hade råd att lata sig på stranden och blev en statussymbol. Tidigare hade en solkysst hud indikerat den raka motsatsen -att man var tvungen att arbeta utomhus. Rouge och brunkräm blev nu populärt.

I Tyskland
var dock trenden en annan. Under nazisttiden hyllades den naturliga looken och något utländskt, underförstått franskt, smink behövdes inte. Kvinnor som valdes ut till nazisternas avelsprogram Lebensborn förbjöds rent av att använda läppstift och nagellack och att plocka ögonbrynen.

Efter kriget
blev makeup vanligt även i Tyskland. Nuförtiden använder en tredjedel av EU:s invånare smink, det vill säga de flesta kvinnorna. Och smink industritillverkas i stor skala över hela världen, även om de klassiska franska märkena fortfarande är populära.

Källa: shenet.se

Bildspel: Sminkets historia

Bildspel: Sminkets historia

Bildspel: Sminkets historia

Bildspel: Sminkets historia

[email protected]

2008-07-14 11:07:00

Publicerad: 14 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp