Ögonmejkens historia

Från början hade ögonsminket en viktig funktion. Det skyddade mot solen och skrämde bort insekter som spred ögonsjukdomar.
I dag är mascaran, kajalpennan och eyelinern i stället kvinnornas mest älskade skönhetsprodukter.

Ögonsmink har använts över hela världen sedan urminnes tider. De äldsta arkeologiska fynden är 12 000 år gamla paletter med ögonsmink som har hittats i Egypten.

Män och kvinnor
från alla samhällsklasser målades sig kring ögonen där. Färgen gjordes av mineralpulver som blandades med vatten, olja eller harts. Målningen smälte i hettan och var måste förnyas ofta i det soliga Egypten. Ögonen svärtades inte bara av kosmetiska skäl, sminket skyddade även mot just solen och insektsburna ögonsjukdomar.

Kring 2200 före Kristus
började man använda speciella sminkpinnar för att applicera makeupen, tidigare hade man gjort det med fingrarna.

Det svarta sminket
innehöll ofta kol och sot. Så småningom utvecklades också grönt smink. De judiska kvinnorna som tvingades leva i Egypten på 1200-talet före Kristus under den egyptiska fångenskapen lärde sig att måla sig där, och sedan spred de seden vidare.

I hela den arabiska världen
markerades snart ögon och ögonbryn med svart. Även i Indien målades ögonen, grön lera användes som ögonskugga så tidigt som 3000 före Kristus. På 600-talet hade indierna utvecklat en slags mascara.

#IMG2-R#I antikens Grekland århundradena före Kristus användes också svart ögonsmink. Romarna som hade sin storhetstid några sekel senare importerade ögonfärger från Egypten. Ögonbrynen målade man med sot eller brända myrägg. Snart utvecklades också ett slags lösögonfransar och -bryn bestående av avryckta flugben.

Efter Roms fall
spreds sederna över Europa. I Norden användes ögonsmink bevisligen år 950, det finns nämligen dokument som berättar att både män och kvinnor i dåtidens Danmark målade ögonen.

I takt med kristendomens inflytande började målningen dock att ses som syndig. Men i Italien levde sminkningen ändå kvar bland städernas konstnärer som struntade i kyrkans dekret. De rakade bort ögonbrynen och målade på nya med träkol, sotad kork eller urklippt musskinn.

I början av
1900-talet började ögonsmink att industritillverkas och användningen fick därmed ett rejält uppsving. Egypten var på modet efter öppnandet av Tutankhamons grav 1922 och kråksparkar i ögonvrårna blev populärt.

Redan 1911
började ögonbrynspennor att saluföras, men det dröjde ytterligare ett decennium innan mjukare och mer lättanvända stift utvecklades. Då, på 20-talet, var det modernt med bara smala streck till ögonbryn. Men på 40-talet ersattes den trenden med tjocka, naturliga bryn.

På 50- och 60-talet
blev Audrey Hepburns och Brigitte Bardots rådjursögon mycket omskrivna och alla tjejer skaffade sig kajalpennor för att kunna efterapa looken.

På 60-talet lanserades också den första flytande eyelinern av Max Factor, i samma veva kom filmen ”Kleopatra” där Elizabeth Taylor uppträder med kraftig ögonmakeup. Sedan slog modellen Twiggy igenom med sin djärva sminkning. Eyelinern blev en succé.

Ögonskuggor i olika färger
började också säljas i början av 1900-talet och på 20-talet var knalliga färger ett måste. På 40-talet tonades looken ner betydligt men på 60-talet kom neonfärgerna tillbaka.

Mascarans föregångare
är ögonpomadan, helt enkelt vaselin som smetades på fransarna. Men snart började man tillsätta kol och lampsvärta till fettet, senare tillsattes i stället harts. Resultatet blev en hållbar tusch som smetades på fransarna. På 60-talet utvecklades produkten vidare och kakmascaran såg dagens ljus. Man blötte en liten borste, gned den mot kakan med mascara och målade sig. Snart kom dock den flytande mascaran i en hylsa och slog ut kakmascaran från marknaden.

På 30-talet
dök de första lösögonfransarna upp. På 60-talet blev produkten mycket populär. Fransarna gjordes då av mänskligt hår eller minkpäls.
I dag är de gjorda av plast i stället -ögonsminket utvecklas ständigt.

Källa: shenet.se

Bildspel: Ögonmejkens historia

Bildspel: Ögonmejkens historia

Bildspel: Ögonmejkens historia

Bildspel: Ögonmejkens historia

[email protected]

2008-07-16 09:56:00

Publicerad: 16 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp