Läppstiftets historia

Syndigt eller sensuellt?
Onaturligt och överdrivet eller bara snyggt?
Åsikterna har gått isär om en rejält målad mun.

Det tidigaste läppsminket har hittats i 5000 år gamla gravar i nuvarande Irak. På bilder från den tiden hade både män och kvinnor mörkröda läppar. Färgen kom från henna eller bly- och kvicksilverföreningar.

Även egyptiska fynd
från 3500 före Kristus visar att egyptierna använde rödockra till läpparna. Grekerna använde samma färgmedel utblandat med ullfett. Idealet för dem var klarröda läppar och ett kritvitt ansikte.

Romarna gillade
också att ha en förföriskt färgad mun, men de framställde sina läppstift av bottensatsen på rött vin.

Sedan försvann de röda läpparna från modet, för att återkomma först i Italien på 1400-talet. Trots kyrkans protester. På 1500-talet snappades trenden upp i England. Drottning Elizabeth (1533-1603) använde en smörja av kochenillsköldlöss, äggvita, fikonsaft och gummi arabicum, ett gammalt förtjockningsmedel.

#IMG2-R#På 1600-talet blev färdiga pulverblandningar av rött en storsäljare, det var bara att mixa pulvret med vatten och lägga på läppar och kinder.

Bondflickorna på 1700-talet
tog dock till enklare medel. De använde röd växtsaft från olika bär. Adelns kvinnor och män använde i stället karmin och färgtistel. Det var ett älskat färgämne för läpparna även i dåtidens Japan.

Men efter den franska revolutionen 1789 fick trenden med röda läppar ett abrupt slut. Modet återupplivades vid mitten av 1800-talet då teatersmink med knallig mun började användas av skådespelare och snart också av ”vanliga” kvinnor.

Guerlains läppfärg
som började säljas 1880 var den första kommersiellt framgångsrika produkten i sitt slag. 1915 lanserades det uppskjutbara stiftet i metallhylsa i USA, men det var en ren lyxvara på den tiden. Några år senare började bruket av läppstift att bli allt mer utbrett. Alla kvinnliga filmstjärnor av rang målade läpparna och kvinnor som hade naturella läppar framställdes som lantlollor i reklamen. Men det fanns fortfarande röster som rasade över det okristliga med en röd mun.

På 40-talet lanserade
Max Factor det första kyssäkta läppstiftet. Numera använder kring 85 procent av alla amerikanska kvinnor läppstift.

Källa: shenet.se

Bildspel: Läppstiftets historia

Bildspel: Läppstiftets historia

Bildspel: Läppstiftets historia

Bildspel: Läppstiftets historia

[email protected]

2008-07-16 12:33:00

Publicerad: 16 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp