Rougets historia

Skarpa cirklar, trekanter eller som en naturligt uttonad rodnad.
Rouget har målats på i många olika former genom historien.

Irakierna var först med att använda rouge. Cirka 4000 före Kristus blandade de henna och giftet cinnober för att ge färg till kinderna.

I Egypten blev det populärt med en rosig look kring 2900 före Kristus. Egypterna använde en mix av rödockra, kalciumkarbonat och fett.

När den kristna kyrkan började växa sig stor i södra Europa på 300-talet, fördömdes användningen av smink. Först tusen år senare återupptogs seden i Italien. Rika handelsmän där kom i kontakt med smink från andra delar av världen och började måla sig trots kyrkans förbud.

Det var ibland
bara kvinnor som målade sig, ibland bara prostituerade kvinnor, och ibland var det både män och kvinnor som använde rouge. Genom tiderna har appliceringstekniken också varierat, modet har gått från en röd fläck till en naturligt uttonad rodnad.

På 1700-talet
lades rouget i en trekant på kinden. Båda könen sminkade sig så. En porslinsliknande, stel målning var inne.

Rouget på den tiden
var ofta i form av pomada. Fett blandades med giftet cinnober. Människorna var medvetna om hur farlig blandningen var men sminkade sig ändå.

I slutet av 1700-talet
slutade de flesta att måla sig. Smink ansågs omodernt efter den franska revolutionen. Men män, särskilt unga officerare, fortsatte att använda rouge ända in på 1800-talet.

I början av 1900-talet
kom den industriellt tillverkade makeupen. Rouge såldes då i form av rougepapper indränkta i röd färg, eller i flytande form. På 20-talet kom rouget i kakform, som är den populäraste rougeformen än i dag.
 
Källa: shenet.se 

Bildspel: Rougets historia

Bildspel: Rougets historia

[email protected]

2008-07-18 09:15:00

Publicerad: 18 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp