Steril av giftsmink

Vissa av de vanligaste ingredienserna i kosmetika kan ge allergier, cancer och göra dig steril.
Här är gifterna du ska se upp för.

Dina skönhetsprodukter kan ta kål på dig. Miljöorganisationer som Greenpeace jobbar nu för att flera av de vanligaste ingredienserna i krämer och smink ska förbjudas, skriver Daily Mail.

År 2006 togs ett stort steg i rätt riktning då EU bannlyste en rad ämnen som kan orsaka cancer, sterilitet och genetiska förändringar hos människan. Men flera omstridda ingredienser är fortfarande tillåtna. Olika grupper lobbar nu för att EU ska förbjuda även dem.

Utanför Europa ser det ännu dystrare ut -i till exempel USA får flera av substanserna som är totalförbjudna på våra breddgrader användas i makeup.

[color=#99cc00″>Här är ingredienserna du ska undvika när du fyller på necessären:

[color=#99cc00″>Ftalater
Flera sorters ftalater har redan förbjudits inom EU. Men DEP, dietylftalat, är fortfarande tillåtet. Trots att forskning visar att ämnet kan göra människor sterila, det vill säga att de inte kan få barn. Ingrediensen förekommer flitigt i deodoranter, hårprodukter, aftershave, makeup, parfymer och hudvårdsprodukter. 2006 blev det rabalder när Greenpeace gick till attack mot David Beckhams deospray ”Instinct” eftersom den innehåller substansen.

[color=#99cc00″>Formaldehyd
Ökar risken för allergier, astma och cancer enligt flera forskare. Sverige har faktiskt speciella bestämmelser som förbjuder ämnet i större mängder i kosmetika. Men utanför vårt rikes gränser är formaldehyd vanligt i schampo, duschkräm och tvål. Se upp om du shoppar utomlands.

[color=#99cc00″>Parabener
Finns i deodoranter, fuktkrämer och solskydd. Kan orsaka hormonrubbningar och öka risken för bröstcancer.

[color=#99cc00″>Pesticider
Samma bekämpningsmedel som brukar användas för att hålla skadeinsekter borta i trädgården, används också i hudvårdsprodukter. Kan orsaka fosterskador, cancer, sänka fertiliteten (förmågan att få barn) och ökar risken för Parkinsons sjukdom.

Om du vill läsa på om säkra produkter, gå in på:

[url”>http://www.safecosmetics.org/

Bildspel: Steril av giftsmink

Bildspel: Steril av giftsmink

[email protected]

2008-08-05 13:40:00

Publicerad: 5 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp