Följ med på sminkkurs

Sakta smyger sig tristessen på.
Du slentriansminkar dig på precis samma vis som du gjort sedan högstadiet, till vardags som till fest.
Dags för en makeover. Becky Bergdahl testade.

Lina Ekh, 22, är frilansande makeupartist och butikschef för Make Up Store på Norrlandsgatan i Stockholm. Hon berättar att privata konsultationer är populära.
-På 50 minuter går vi igenom hudvårdsrutiner och en dag- eller kvällssminkning. Många vill lära sig mer, hur de ska kunna göra sig snygga hemma utan att falla in i en rutin, säger hon.

De flesta kunderna
är kvinnor i olika åldrar, men killarna blir fler och fler.
-De vill mest lära sig hudvård och att sminka sig utan att det syns. Det är allt från 20-åringar som hänger på Stureplan till kontorsnissar som är 40. Och kvinnorna kan vara hur gamla som helst, säger Lina.
-Det är jättebra att gå en kurs så att man får veta vad man passar i. Vilka färger, och vad man ska prioritera. Det beror ju på hur mycket tid kunden vill lägga ner på utseendet hemma sedan.

#IMG2-R#Konsultationen börjar med att jag får svara på en radda frågor om hur jag brukar sköta min hud och sminka mig. Lina tvättar bort gammal makeup från mitt ansikte och säger att det är viktigt att använda ansiktsvätt och ansiktsvatten morgon och kväll, och därefter återfukta med ansiktskräm och ögonkräm.

-Ögonkräm? Har jag aldrig använt! utbrister jag.
Lina ser smått förskräckt ut och förklarar att huden runt ögonen är så tunn att en vanlig ansiktskräm är för fet. Därför ska man ha en speciell variant för ögonen, även om man inte har rynkor.

När jag är ren och insmord kan själva sminkningen börja. Lina applicerar en matt foundation med en pensel.
-Vilken foundation man ska välja beror på hudtypen. Du har en tendens till att bli blank i pannan, då är en matt variant bra. Och färgen är viktig! Prova på halsen eller kinden när du ska köpa en foundation, inte på handen. Krämen ska smälta in med din hudton i ansiktet, säger hon.

#IMG3-R#Bra redskap är också a och o, påpekar Lina. Duttar man på sitt smink med handen blir det sällan bra. Och foundationsvampar är rena bakteriehärdarna. En borste kan man enkelt tvätta efter att man använt den, dessutom blir resultatet väldigt jämnt. Ytterligare ett fel jag brukar göra noterar jag, har alltid använt en svamp.

Sedan döljer Lina
ojämnheter i huden och mörka ringar under ögonen med en concealer. Hon använder inget klassiskt täckstift, utan plockar i stället fram täckkräm i olika nyanser som hon har i en liten palett. Rött neutraliserar det mörka under ögonen, gult är bättre att ha på blemmor. För att få en nyans som verkligen matchar den egna hudtonen kan man mixa med sin foundation, tipsar Lina.

Därefter fixerar hon basen med lite puder. Så är det dags att skapa djup i ansiktet. Lina säger att jag borde framhäva mina fina kindben, och sveper med ett mörkt puder under dem för att förstärka skuggan som de skapar och därmed få kindbenen att framträda tydligare. Hon borstar också på ett persikofärgat rouge längst upp på kindbenen, nästan ute vid öronen. Det klassiska tipset är ju att man ska applicera rouge längst ner på kindbenen, på äpplena som bildas när man ler. Men det gäller inte mig och min benstruktur, tydligen.

#IMG4-R#Ögonskuggor är nästa kapitel som ska avhandlas. Själv är jag urusel på skuggor och använder dem aldrig. Jag blir lite nervös när Lina plockar fram en ljusare och en mörkare lila ögonskugga, samt en highlighter, och förkunnar att hon vill ge mig så kallade smokey eyes.

Hon börjar med
att lägga den mörkare varianten på ögonlocket, och sudda ut kanterna noga. Sedan applicerar hon den ljusare skuggan i ögonvrån och ovanför ögonlocket. Och suddar igen. Högst upp under ögonbrynen läggs highlightern på.

Lina förstärker looken med en massa svart kajal, mascara och lite läppglans. Och voilà, jag har förvandlats. Till en ny, lite snyggare Becky.

Det är kul att se en annan sida av mig själv och jag har snappat upp en hel del matnyttiga tips. Men det vete fan om jag någonsin kommer att få till den här looken ensam framför spegeln -även om jag så tränar i hundra år.

Fakta konsultation på Make Up Store:
Pris 495 kronor, produkter för samma värde ingår.
För att boka en tid med Lina, gå in på Make Up Store på Norrlandsgatan 11 i Stockholm.
Eller boka tid här!

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

Bildspel: Följ med på sminkkurs

[email protected]

2008-08-06 07:48:00

Publicerad: 6 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp