Se upp för bluffkrämer

Marie Lodén, 52, är en av Sveriges främsta hudexperter. För trettio år sedan forskade hon i hur kemiska stridsmedel togs upp av huden. Idag är hon forskningschef på Aco Hud Nordic.

Vill du ha en vacker hud bör du sola med måtta, fimpa cigaretterna och sluta stressa Det är tre råd från en av Sveriges främsta hudexperter, Marie Lodén.

Hon berättar att reklam lurar konsumenterna
och att Sverige skulle behöva en universitetsutbildning i kosmetik. Marknadsföringen på produkter och kosmetika består ofta av ett väldigt smalt underlag av provrörstester. De säger mycket litet om hur produkterna fungerar i verkligheten, på huden.
Hudkrämer testas på för få personer under alldeles för kort tid.
-Ofta ger man bara ett gäng människor en kräm och sen efter ett tag kontrollerar man om de tycker huden blivit bättre. Och det tycker ju människor alltid. Men det är inte vetenskap, säger Marie Lodén till DN Söndag.

Hudkrämer innehåller huvudsakligen vatten och fett oavsett om produkten kostar 50 eller 500 kronor. Marie Lodén tror att krämer som påstås stimulera cellförnyelsen och öka hudens tjocklek är en bluff.
-Jag har inte sett några bevis för att de fungerar. Om de skulle ha en djupare effekt på huden så skulle jag vara rädd för biverkningar, som knölighet och kanske cancer, säger hon.

Det enda kända sättet att förebygga rynkor är att inte sola och inte röka. Fet kräm fyller ut små rynkor och gör att huden ser slätare ut, men minskar inte linjerna. Vetenskapliga undersökningar visar att solskyddsmedel och A- vitaminsyra är det enda som kan förebygga rynkor.
-Dokumentationen borde kunna läggas ut på nätet, så att användarna, köparna, själva kan se vad som ligger till grund för marknadsföringen.

Källa: Astrid Johansson/DN Söndag.

Bildspel: Se upp för bluffkrämer

Bildspel: Se upp för bluffkrämer

[email protected]

2008-10-21 09:40:00

Publicerad: 21 oktober 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp