Så doftar vi i framtiden

På Doves pressmöte för nya deodoranten HairMinimising Anti-perspirant höll trendanalytikern Stefan Nilsson ett föredrag om dofttrender genom tiderna. Här är hans framtidsrapport.

Idag får allt fler kändisar egna parfymer och vi inreder gärna med dofter, som doftljus och sprayer för huvudkudden och hemmets alla rum. Vi försöker förena teknik med dofter, och har effektivt avlägsnat röklukten från våra krogar. Dessa är några av 00-talets största dofttrender -men hur är det med morgondagens lukter, nu när vi är på väg in i 10-talet?

Trendgurun Stefan Nilsson avslöjar tre växande trender som kommer att slå igenom stort under nästa decennium:

1. Nostalgiska vintagedofter
Klimatkriser och oroligheter i världen gör att vi längtar efter trygghet. Detta speglas i parfymtrenderna och vi kommer att få mycket nostalgiska dofter med fruktiga noter och blommiga inslag som ska påminna oss om mormors rosenrabatter. Stefan Nilsson tror även att parfymförpackningarnas design kommer att andas vintage.

2. Ekologiskt och naturnära
“Den ekologiska explosionen inom kosmetikabranschen är extremt påtaglig“, säger Stefan Nilsson. “Om det är någon bransch som lyckats fånga miljöfrågan bra så är det just kosmetikabranschen. De har hittat argumentet till varför att man ska köpa ekologiska produkter snarare än artificiella produkter, och det är något som kommer att komma inom doftsegmentet -naturliga dofter. Det ska inte dofta artificiellt.“

3. Personliga parfymer
Alla vill vara individualister och en stor snackis inom doftbranschen är “custom-made-parfymer“, där man själv väljer doftnoter och blandar ihop sin egna signaturparfym. Istället för att dofta som Paris Hilton, Britney Spears eller Jennifer Lopez vill vi dofta som oss själva och uttrycka vår personlighet genom hur vi luktar. Denna trend har redan kommit till vissa delar av världen, som USA och Frankrike, och tros snart slå igenom även i Sverige.

Bildspel: Så doftar vi i framtiden

Bildspel: Så doftar vi i framtiden

[email protected]

2009-04-16 11:12:00

Publicerad: 16 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp