“Minst spf 30 i Sverige“

Anders Landgren är läkare och är verksam vid Stellakliniken i Västerås. Han är även överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancer-behandling och hudkirurgi.

Hur stor är risken att det blir en keloid efter att man tagit bort en leverfläck på bröstet? Jag kan förstå att det varierar mellan personer eftersom det finns olika hudtyper men på ett ungefär.
SVAR: Risken för att utveckla keloider beror flera faktorer. Området hals, axlar, bröstrygg och dekolltage är de största riskområdena på kroppen. Åldern har också en stor betydelse, där tonåringar och unga vuxna löper störst risk.  Personer med mörk hudtyp löper större risk att få keloider. Om någon eller några av dessa faktorer stämmer in på dig så är risken hög eller mycket hög för keloidbildning. Har tyvärr ingen exakt statistik på detta. Om leverfläcken är godartad så är det generella rådet att avstå från operation.  

Vad rekommenderar du för solskydd i Sverige en varm sommardag?
SVAR: För ansiktet skulle jag föreslå minst skyddsfaktor 30 och gärna en bredbrättad solhatt eller keps. För kroppen i övrigt är täckande klädsel alltid det bästa solskyddet. Vid bad så föreslås minst faktor 20 på kroppen. Det viktigaste är att inte bränna sig i solen så att man blir röd. Små barn bör skyddas extra noga från solen.

Jag har problem med bristningar i huden speciellt på höfterna och det blir allt mer med tiden. Mår rätt dåligt över detta och jag undrar om det finns något sätt att motverka deras uppkomst, så man inte får fler bristningar? Genom motion, kost, livsstil, kräm?
SVAR: Bristningar (lat Striae) uppstår när huden utsätts för en ökad ”tänjning” som sker vid till exempel snabb tillväxt, snabb viktuppgång eller graviditet. Huden hinner inte anpassa sig efter de nya förhållandena och brister då till viss del. Striae kan också ses som ovanlig biverkan efter medicinering med kortison. Tendensen till att få striae varierar också från person till person. När bristningen väl uppstått kan man tyvärr aldrig helt bli av med den. I början har bristningarna en rosalila färgton, men denna missfärgning försvinner efter en tid.Behandling med  fractionerad laser har visat sig ofta ha en kosmetiskt fördelaktig effekt, som hjälper till att maskera bristningarna.

Om jag gör en hemmagjord ansiktsmask med mosade blåbär i, kommer huden då att ta åt sig antioxidanterna från bären? Man kan ju tycka att detta vore det optimala sättet att tillföra sin hy ren koncentrerad näring i form av C-vitamin?

SVAR: Även om blåbär innehåller en hel del C-vitamin, så är koncentrationen av C-vitamin så enormt mycket lägre jämfört med de kosmetiska preparat med antioxidanter  som används och där man kunnat påvisa en effekt i studier. Upptaget till huden blir nog tyvärr försumbart med blåbär. Ordentligt blå blir man nog i alla fall.

Finns det någon statistik på hur mycket hudcancer ökar per år? Hur många blir friska igen av de som drabbas?

SVAR: Den farligaste typen av hudcancer, malignt melanom ökade i förekomst under åren 1984-2003 med 2,1% per år för män och 1,7% per år för kvinnor. Siffror från 2000-talet talar för en ännu snabbare ökning av förekomsten. I Uppsala/Örebro-regionen visar statistiken att förekomsten här har ökat med ca 6% per år under åren 2000-2005.

1889 fall rapporterades år 2003, och 2122 fall år 2005 i Sverige. Överlevnaden är totalt sett cirka 90%. Denna höga siffra beror till stor del på ökad medvetenhet hos både befolkningen och sjukvården, vilket har lett till att tumörerna tas bort i tid, innan de hunnit sprida sig. Malignt melanom som har spridit sig från ursprungsplatsen har mycket dålig prognos. (statistik från svenska cancerregistret samt regionalt onkologiskt centrum Uppsala.)

Skivepitelcancer och basalcellscancer är två andra typer av hudcancer som är mycket vanligare än Malignt melanom, men inte lika farliga. År 2003 registrerade dryga 3000 fall av skivepitelcancer i Sverige. Basalcellscancer är ännu vanligare, och där ser man ca 30 000 fall/år i Sverige. Båda dessa cancerformer har ökat explosionsartat de senaste åren.  Skivepitelcancer kan sprida sig i kroppen och bli farlig, men det är ovanligt. Basalcellscancer utgör normalt inte någon fara för livet, men kan ställa till med stora problem då den kan växa in i och förstöra vävnader. Den kan framför allt ställa till med stora problem i ansiktet, nära ögon, näsa och mun.

Bildspel: “Minst spf 30 i Sverige“

Bildspel: “Minst spf 30 i Sverige“

[email protected]

2009-04-28 07:38:00

Publicerad: 28 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp