Makeup-artisten svarar

William Värnild är vår make up-expert i Skönhetsrådet. När han inte besvarar era frågor, jobbar han som pressansvarig på Make Up Store.

FRÅGA: Jag har problem med finnar och jag vill helst inte gå utanför dörren utan smink eller concealer. Jag har hört att det inte ska vara bra att ha något smink när man utsätts för direkt sol som till exempel på stranden. Så kan man inte ha puder och concealer på stranden utan att huden mår dåligt eller att det kommer mer finnar? Jag har också hört att när man svettas så blandas sminket med svetten och går rakt in i huden och huden blir konstig. Är det sant?
SVAR: När man har problemhud är en daglig hudvårdsrutin väldigt viktig för huden ska återfå balansen. Men överdriven tvätt och peeling är inte att rekommendera. Det gör att huden börjar överproducera ett ämne som kallas talg som täpper till porerna. Det är alltid bra att låta huden vila och ”andas” emellanåt. När man vistas i solsken och ska sola och bada är min rekommendation att bära så lite smink som möjligt och istället ha en hög solskyddsfaktor så man inte bränner sig och utsätter huden på ytterligare påfrestningar.

FRÅGA: Jag har sett att det finns olika färger på concealers (exempel grön och gul). Hur vet man vad som ska vara var?
SVAR: Make up store har en unik produkt som heter ”Cover all mix” där man har tre nyanser som man genom att blanda täcker naturligt. Den som drar mer åt rött den täcker blått som mörka ringar under ögonen. Den nyans som kan upplevas grön/gul den täcker det röda om en finne eller blemma.

FRÅGA: Vad är det för hösttrender som gäller i år?
SVAR: Fokus ligger på röda läppar, markerade ögon och en ren bas. De röda läpparna får gärna dra lite mer åt mörkrött. För mer inspiration kan jag rekommendera att besöka Make ups stores höstlook Czarinna, mer information finns på hemsidan.

FRÅGA: Om man endast har råd med två ögonskuggor, en för vardag och en för fest, vad rekommenderar du då?
SVAR: Då rekommenderar jag en bra basskugga. Sedan tycker jag att man kan köpa en skugga som är lite mörkare, den behöver inte vara svart utan kan vara mörkbrun, som markerar ögat och ger en mer intensiv känsla, men som även går att tona ut ordentligt. Det finns märken som säljer väldigt gångbara paletter där man får två basskuggor och två mörkare skuggor.

FRÅGA: Har du något knep hur man lägger en snygg festmakeup?
SVAR: Ett bra tips för att ge ögat ett snyggt lyft är att fästa på en snygg lösögonfrans. Fransen ”doll” från Make Up Store är ett säkert kort. En highlighter som har lite skimmer i sig som man sveper under brynet och intill ögonvrån samt markerar en svart penna i frans raden så man får en intensiv blick. Ett par glossiga läppar ger alltid en lite glamorös känsla.

FRÅGA: Hjälper verkligen produkter som foundations och puder som innehåller solskydd lika bra som vanliga solskyddsprodukter?
SVAR: Det gör de inte. Vill man vara säker på att skydda sig mot solen är det en riktig solskyddsfaktor som ska användas. Lägre solskydd ger bara skydd som yttre påfrestningar som exempelvis avgaser, cigarettrök och lättare strålar, men inte skydd för en dag på stranden.


FRÅGA: Jag köper alltid för mörka foundations. Det ser bra ut i butiken med ljussättningen men hemma så ser jag att jag valt fel färg. Jag vill inte slänga mer pengar i sjön. Har du något tips på hur jag ska hitta rätt färg?
SVAR: Ett bra tips är att pröva en bit ner på halsen där man ofta har en nyans som stämmer över ens den man har i ansiktet.

Har
du frågor om make up? Ställ din fråga till William Värnlid här!

Bildspel: Makeup-artisten svarar

Bildspel: Makeup-artisten svarar

skonhetsradet@improveme.se

2009-08-24 12:51:00

Publicerad: 24 augusti 2009

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige