Proffsets bästa knep

Anya de Tobon tilldelades ELLE-galans pris för "Årets makeupartist". Själv tror hon att det beror på att hon under året som gått fått chansen att visa vad hon kan – vilket är en hel del. Här delar hon med sig av erfarenheter och expertis.

Makeup-artisten Anya de Tobon tycker allra bäst om att sminka inför modeplåtningar -redaktionella jobb såväl som reklamkampanjer.

Där får hon, tillsammans med fotografer och stylister, chansen att skapa en fantasivärld.
-Vi ser det nästan som en historia man berättar; man väljer vilken trend man ska göra och vem den här personen är. Jag finner de här tjejerna extremt inspirerande, deras ansikten är ju mitt material, säger hon till improveme.se.

Anya gick en tvåårig makeuputbildning i London i mitten på 1990-talet. Hon arbetade sedan som makeupartist där i sju år och sminkade bland annat Kate Moss, Spice Girls och Sugababes. För sex år sedan flyttade hon hem till Sverige igen och jobbar nu nästan enbart för svenska kunder.
-Det är stora modeföretag som H&M och lite mindre som Whyred, Rodebjer och Acne, berättar Anya, som också är Chanels makeupartist i Skandinavien och Baltikum.

En sak Anya lärt sig under sina år som makeupartist är vikten av att ta hand om sin hud. Det spelar ingen roll hur duktig du är på att sminka dig, har du dålig eller torr hy ser det ändå inte bra ut. Anya tipsar också om att fokusera på sina bästa drag, men utan att försöka gömma de man är mindre nöjd med.
-Har du vackra ögon, så framhäv dem. Men försök inte sminka dit en mun som du inte har. Var glad för det du har istället, säger hon.

Andra misstag som folk gör när de sminkar sig är att välja fel ton på basen och att lägga på alltför tjocka lager makeup.
-Jag tycker att det får motsatt effekt. Man blir inte snyggare utan tvärtom blir man fulare, säger hon. Fult plockade ögonbryn ser man också väldigt mycket, men det är framför allt unga tjejer som kanske inte riktigt har fått kläm på det ännu.

I vår och sommar kommer vi att få se en hel del färg på sminkhyllorna. Det blir sparsamt med skimmer och glitter i makeupen och istället fokus på bruna, matta toner.
-Men jag har väldigt svårt för det här med trender, om jag ska vara helt ärlig, säger Anya de Tobon. Jag tycker att var och en ska se vad de passar i istället.

Namn: Anya de Tobon
Ålder: 36 år
Bor: Gamla Enskede
Familj: Man och två döttrar
Aktuell: Utsedd till “Årets makeupartist“ på ELLE-galan 2010

Anya de Tobon (bilden) har arbetat som makeupartist i 13 år och fick pris på årets ELLE-gala.

Anya de Tobon (bilden) har arbetat som makeupartist i 13 år och fick pris på årets ELLE-gala.

Hon arbetar framför allt med modereportage och reklamkampanjer.

Hon arbetar framför allt med modereportage och reklamkampanjer.

Anya är även Chanels makeupartist i Skandiavien och Baltikum.

Anya är även Chanels makeupartist i Skandiavien och Baltikum.

malin.lundblad@improveme.se

2010-02-08 12:22:00


Text:
Publicerad: 8 februari, 2010