Se upp för solfällorna

Så här får du en fräschare solbränna utan att skada din hud i onödan. Att bränna sig ger högre risk att drabbas av hudcancer.

Solarium innan semestern
Att pressa i ett solarium är ingen bra idé. Det sliter på huden, ger rynkor i förtid och kan ge hudcancer. Du blir inte brunare på semestern för att du lägger dig i grillen.

Skyddad i vattnet
Stämmer inte. Vatten släpper igenom UV-strålning så skydda kroppen med vattenfast solkräm.

Sola för hårt
Under de första dagarna på semestern är det lätt att grilla sig lite för länge i solen. Börja försiktigt och öka antalet soltimmar allt eftersom.

Fel solkräm
För låg solskyddsfaktor eller ett för tunt lager ger inget bra skydd mot malignt melanom och ökar därför risken mot hudcancer. Applicera ett tjockt lager med kräm och fortsätt att smörja in dig regelbundet. Du blir brun i alla fall.

Skydd i skuggan
Att det är säkert att sola under ett parasoll i stekhet hetta är en myt. Många ytor reflekterar istället de farliga strålarna som når dig även om du sitter i skuggan. Moln släpper till exempel igenom 70 procent av de farliga strålarna. Var försiktig när du badar och solar i sanden i direkt solljus.

För länge i solen
Mellan 11 och 15 är solen som starkast. Sola någon timme under denna tid och lägg dig i solstolen under eftermiddagen mellan 15 och 16. Då är solen som varmast, fast inte som starkast.

Vilka prickar är farliga?   
Farliga prickar har följande kännetecken:
Ofta flerfärgade med oregelbunden form, såsom kantig, istället för oval eller rund. De är oftast större än vanliga födelsemärken, runt 5-6 mm.

Malignt melanom är den mest riskfyllda typen av hudcancer. Störst risk är det att drabbas på benen och på kroppen, ovanliga ställen är i ansiktet eller på händerna.

Basaliom är ”snällare” form av hudcancer. Den här typen påverkar oftast inte hälsan utan kan behandlas om det upptäckts i tid. Näst intill alla botas. Risken att drabbas ökar dock om man utsätter huden för mycket sol eller solarium.
Källa: Aftonbladet

Bildspel: Se upp för solfällorna

Bildspel: Se upp för solfällorna

[email protected]

2010-05-21 13:51:00

Publicerad: 21 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp