“Yta är väldigt viktigt“

Sarah Grundén, 27, från Danderyd arbetar som frilansande makeup artist, hårstylist och sångerska. Nu är hon även aktuell som stjärnbloggare hos improveme.se. Följ hennes blogg där hon delar med sig av makeup-tips, hennes vardag på olika fotograferingar och livet med familjen.

Hej Sarah, du har bloggat på improveme.se ett tag och nu har du blivit vårt senaste stjärnskott som toppbloggare, hur känns det?
-Det känns verkligen superkul och jättespännande! Jag ser fram emot att fortsätta tipsa mina läsare om skönhet, makeup och hår samtidigt som jag hoppas på att utveckla min blogg och därmed kunna bidra med ännu bättre tips och idéer!
 
Vad handlar din blogg om?
-Den handlar om mig och mitt liv som frilansande makeup-artist och hårstylist. Jag ger tips och råd om bra makeup-produkter och kommer även guida er om hur man applicerar sin makeup på bästa sätt. Dessutom kommer det ett och annat inlägg om min familj (sambo och mina 2 hundar) och självklart om mig och mina vänner.

Kan du berätta lite om dig själv?
-Jag är född och uppvuxen strax norr om Stockholm. Jag har alltid haft en passion för skapande, färg, form, musik och teater. Det kändes naturligt för mig att välja ett yrke som makeup artist, istället för att måla på en duk får jag måla på en människors ansikten varje dag vilket är otroligt kreativt och kul. Min andra passion i livet är musik och genom mitt jobb träffar jag många likasinnade vilket är jätte kul.
 
Du arbetar som make up-artist, vad är det roligaste med ditt jobb?
-Oj… det är mycket som är roligt! Bland annat alla de människor jag får träffa. Inte en dag är den andre sig lik och den stora variation på jobben jag har ger en massa olika möjligheter och utmaningar. Om man inte fotograferar i studio så åker man på roliga locations vilket dessutom gör att man får se mycket. Det är inte ett stillasittande jobb inte.

Vilket är ditt roligaste makeup-minne?
-Ett av de roligaste jobben jag gjort (i anseende till smink och hår) måste ha varit då kunden ville ha årtals sminkningar. 70-tal, 80-tal och 90-tal. Jag vet faktiskt inte vilken som var värst. För att färska upp minnet och få lite 90-tals inspiration fick jag spana in tjejerna i Beverly Hills. 90-talet var ju inte så länge sen men man kan ju undra hur vi tänkte egentligen? 80-talet var inte mycket bättre fast där måste jag nog säga att håret var snäppet gräsligare än sminket. 70-talet var inte heller så vackert men de hade ju en helt fantastiskt skön stil. Det blev många goda skratt den dagen och alla frågade sig förskräckt “såg vi verkligen ut så där?!“.
 
Om du fick göra en makeover på en känd person, vem skulle det vara och varför?

-Det finns faktiskt rätt många som skulle behöva en liten makeover enligt mig. Det handlar mestadels om att jag skulle vilja ändra hårfärg, låta övernopprade ögonbryn växa och dra ner på sminket. En gång då det faktiskt blev lite av en “makeover“ var på ett jobb jag gjorde med Carolina Gynning. Vi skippade läppglanset och långa extensions. Hon är verkligen supersnygg i kort hår! Dessutom använde jag matta jordfärger och matta läppar. Det är dessa bilder Carolina använder som header i sin blogg för tillfället, gå in och kika.
 
Vilka är dina bästa sminktips?

-Något av det viktigaste är grunden. Att sätta på sig läppstift eller ögonskugga när man har en ojämn grund kan vara förödande för slutresultatet. Ponera att man använder mascara och lite ögonskugga. Om man inte täcker det mörka man har runt ögonen så kommer detta framhävas p.ga sminket man applicerat. Detsamma gäller läppstift. Om man tex vill ha röda läppar så gäller det att grunden är jämn och fin utan rödflammighet eller utslag. Annars är risken att detta framhävs. p.ga läppstiftet. Det vill vi ju inte! Om man inte planerar att täcka sina små skavanker så tycker jag att det är snyggast att gå osminkad, om inte annat köra på en naturlig look med lite concealer och solpuder.
 
Hur tar man hand om sin hud på bästa sätt?
-Självklart är det viktigt att ha riktigt bra produkter. Det är verkligen värt att lägga ner en extra slant på dessa. Glöm inte bort att ha en separat kräm för ögonen då detta område är extra känsligt. Dessutom är det bra att använda en nattkräm som ger näring och en dagkräm som skyddar mot solens strålar (det absolut viktigaste är att använda tillräckligt hög spf). En dagkräm ska alltid innehålla minst spf 15. Unna din hud en ansiktsmask en gång i veckan, glöm inte heller att peela då och då. Det är superviktigt att sminka av sig ordentligt innan man går och lägger sig. Tänk på att det är då huden “rehabiliterar“ sig.

-Det är dessutom viktigt att rengöra sminkpenslarna ordentligt. Jag har många gånger stött på folk som klagar på att de tycker att deras hud är i dåligt skick, de har fått utslag som aldrig försvinner eller att de känner sig “gråa“. Varje gång frågar jag samma sak, vad de använder för produkter (hudvård och smink) samt om de rengör huden samt penslar ordentligt? Ställ den frågan till er själva och svara ärligt.
 
Hur viktigt är det att se bra ut?
-Det är väldigt viktigt. Känns ytligt att säga så men så är det. Att se vårdad och snygg ut ger ett direkt positivt intryck hos människorna omkring dig. Dessutom mår man bättre själv om man känner sig fräsch och fin. Man behöver inte komma med stylat hår och vara perfekt sminkad varje dag, men satsa på bra hud/hårprodukter, vårdade naglar och drick mycket vatten. Försök att få så mycket frisk luft som möjligt och sov ordentligt! Väldigt kliché blev det nu, men det stämmer verkligen.

Vad är skönhet för dig?
-Skönhet för mig är en människa som bjuder på sig själv, är öppen, snäll, har utstrålning, är trevlig och bekväm med sig själv, både till det inre och till det yttre. Är du glad och nöjd är det stor chans att det smittar av sig på folket runt omkring dig.

Läs Sarahs blogg här: www.improveme.se/sarahgrundenw

Fotograf: Filip Cederholm

Fotograf: Filip Cederholm

Fotograf: Daniella Midenge

Fotograf: Daniella Midenge

Fotograf: Daniella Midenge

Fotograf: Daniella Midenge

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Fotograf: Daniella Midenge

Fotograf: Daniella Midenge

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Fotograf: Daniella Midenge

Fotograf: Daniella Midenge

[email protected]

2010-06-08 07:38:00

Publicerad: 8 juni 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp