Sota på rätt sätt

Den sotiga ögonmakeupen har länge varit populär och förstärken ögonen på ett dramatiskt sätt. Men sminkningen kan vara lite knepig att få till på rätt sätt. Blir det fel är risken att du istället ser trött och hålögd ut. Här är det du ka tänka på när du sotar – särskilt då du sminkar under ögonen.

Håll dig nära fransarna
En sotig ögonmakeup inkluderar även att du markerar den undre fransraden, men det gäller att hålla sig nära ögonfransarna. Sotar du för långt ner under ögat är det lätt att det ser smetigt ut och du ger intryck av att ha mörka ringar under ögonen.

Sudda, sudda, sudda
Nyckeln till en sotig look är suddningen. Vare sig du använder en skugga eller en penna så se till att sudda ordentligt med en pensel, makeupsvamp eller med fingrarna, så att du får fina övergångar utan skarpa kanter.

Använd lite brunt
Makeup-artisten Troy Surratt berättar för Allure.com att han alltid brukar använda lite brun färg, även i svarta sotningar. Det adderar lite värme och dimension till sminkningen.

Förstora ögat
Snyggast blir sotningen oftast om du undviker att måla längs de inre ögonvrårna, då det kan göra att ögonen ser mindre ut. Satsa istället på att markera de yttre kanterna av ögat.

Korrigera misstagen
När du sotar är det lätt att skuggan ramlar ner under ögat, särskilt under suddningen. Avsluta därför med att dra en tops eller bomullsrundel med lite makeupremover på under ögat, för att städa upp eventuella misstag.

Bildspel: Sota på rätt sätt

Bildspel: Sota på rätt sätt

[email protected]

2010-10-27 11:33:00

Publicerad: 27 oktober 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp