Bojkotta miljöskurkarna

Vi har tipsen hur du enkelt bojkottar miljöskurkarna i necessären.

Hemmagjorda produkter
Det finns alternativ i trädgården för att tillverka din egen hudvårdslinje. Med ingredienser som du själv gör i ordning, förpackar och återvinner. På www.crearome.se hittar du recept på hur du tillverkar body butter, handkrämer, tvålar, hårschampo och mycket mer.

Köp vegetabiliskt
Mineralolja (paraffin) är en vanlig ingrediens i många hudvårdsprodukter eftersom den gör torr hud mjuk igen. Oljan tas ifrån den petrokemiska industrin (samma som framställer bensin), en råvara som förstör miljön när man utvinner den. Istället kan du välja mandelolja som är vegetabiliskt och dessutom superskön för huden.

Ju mindre desto bättre

Schampo innehåller mycket konserveringsmedel som är ett skadligt för miljön. Mjällschampo är en extra miljöbov då det i vissa fall innehåller zinkpyrition, vilket är extremt miljöbelastande. Använd det därför inte i onödan.

Släng rätt
Släng aldrig parfym, nagellack eller aceton direkt i soporna. Ta dem till en miljöstation där de sorteras på rätt sätt.

Kolla tandkrämen
Din tandkräm kan innehålla triclosan, ett bakteriedödande ämne som skadar vattenlevande djur och växter. Två kilo ton triclosan släpps ut i Sverige varje år, endast från tandkrämsförbrukning. Om du inte har problem med tandköttsinflammation och tandlossning behöver du inte använda dem. Du känner igen dem på tv-reklamen som “antibakteriella“ tandkrämer.

Neka plastpåsen
Köp en tygpåse istället för att förbruka oändligt många plastpåsar som är skadliga för miljön.

Välj miljömärkt

Svanen, www.svanen.nu, är en suverän hemsida där du kan se vilka hygienprodukter som är Svanen- märkta, bland annat tandkräm, tamponger, schampo och balsam.

Se upp för triangeln 3

Vänd upp och ner på förpackningen till din hud- hårvårdsprodukt och titta och du ser en liten triangel med siffran 3. Det står för pvc-plast vilket kan innehålla skadliga ämnen (reproduktionstoxiska egenskaper) när de kommer in i kretsloppet. Det kan innebära minskad fertilitet hos kvinnor, missbildade könsorgan hos foster och sämre spermieproduktion hos män.

Bildspel: Bojkotta miljöskurkarna

Bildspel: Bojkotta miljöskurkarna

[email protected]

2010-11-01 15:22:00

Publicerad: 1 november 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp