Åldras du av stressen?

Att leva med en ständigt hög nivå av stress kan göra att du åldras i förtid. Stresshormonerna skadar nämligen dina hudceller och får din hud att se äldre ut än den är. Det kan även ge dig gråa hår. För båda hälsans och utseendets skull, försök därför att undvika den skadliga stressen. Så här gör du.

Ät i lugn och ro
Att ständigt äta på språng, kasta i sig takeaway vid datorn eller ta en macka i farten, är inte bra för stressnivån. Se till att måltiderna är lugna stunder då du fokuserar på maten och inte gör andra saker samtidigt. Sitt ner, tugga ordentligt och ta tid på dig att äta.

Satsa på rolig träning
Träning är toppen för din kropp, men se till att det blir roligt och inte ännu ett stressmoment. Välj gärna en träningsform som låter dig glömma bort att du tränar. Avsluta med strechning och avslappning.

Slappna av
Att meditera hjälper till att reducera stresshormonerna i din kropp. Det ger dig ett tillfälle att slappna av i stunden och kan även göra dig lugnare på lång sikt.

Bli en optimist
Personer med en optimistisk livssyn blir mindre stressade än pessimister. Försök att ha en positiv inställning, tror du alltid att saker kommer att gå fel blir det svårt att koppla av. Testa KBT om du har svårt att sluta oroa dig.

Sov mer
Att sova ordentligt är a och o för att du ska känna dig lugn, men stress och sömsvårigheter går ofta hand i hand. Försök att skapa rutiner kring ditt sovande. Gå och lägg dig samma tid varje dag, försök att inte jobba i sängen och ligger du och oroar dig är det bättre att gå upp en stund och göra något annat.

Ha sex
Sex frigör massor av ämnen i kroppen som gör dig avslappnad, glad och lugn. Ett bra sexliv är med andra ord ett strålande skönhetsrecept.

Bildspel: Åldras du av stressen?

Bildspel: Åldras du av stressen?

[email protected]

2010-11-15 12:37:00

Publicerad: 15 november 2010

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip