Farlig skönhetskräm

Använder du sårsalva med hyaluronsyra ska du se upp. Nya forskarrön visar att det kan vara skadligt.

En studie från London Health Science Center visar att hyaluronsyran kan förvärra risken för ärrbildning och inflammationer i huden.

Mot ärrbildningen finns i dag krämer, behandlingar och andra dermatologiska produkter som påstår sig förebygga ärrbildning och hudens åldringsprocess.

Flera av dessa produkter innehåller stora och små kedjor av hyaluronsyran. De mindre hyaluronpartiklarna varnar nu forskarna specifikt för. De binder sig med hudens cellreceptorer och ökar risken för inflammation och ärrbildning.

Forskarnas nya lösning mot ärrbildning heter istället peptid 15-1, som blockerar de mindre, skadliga hyaluronpartiklarna.

-Bara en enda behandlig av peptid 15-1 kan göra ärrbildning till något förgånget, summerar Cornelia Tölg och Eva Turley, som leder forskningen, till Scientific American.

Hyaluronsyra är ett ämne som kroppen själv har och producerar. Syran fungerar som ett smörjmedel i kroppen och ger huden volym. Kroppen bryter själv ned syran och därför minskar halten hyaluronsyra med åren.

Vanligtvis används hyaluronsyran mot rynkor, vid läppförstoring och i kosmetika.

Bildspel: Farlig skönhetskräm

Bildspel: Farlig skönhetskräm

[email protected]

2010-12-13 10:52:00

Publicerad: 13 december 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp