“Go crazy på nyår“

Svenska stjärnmodellen och desigern Ida Pyk kallar Paris sin nya hemstad. Nu är hon aktuell med en gästkollektion för La Redoute, som släpps i vår. För improveme.se berättar hon om designinspirationen och hur franska kvinnor håller vikten.

Hur skulle du beskriva din vårkollektion för La Redoute?
-Den är inspirerad av havet och det har väl kommit av att jag vuxit upp vid havet på Österlen. Sen är det en crossover till Frankrike med ränder. Det kommer vara två stycken randiga t-shirts, navyshorts och navyjacka och en scarf med pirater och båtar.
 
Hur kom det sig att du flyttade till Paris?
-Från början för att jag modellade där, så jag har varit där till och från i sju år. Sen har jag liksom blivit kvar där. Jag trivs jättebra.

Hur skiljer sig livet i Frankrike jämfört med i Sverige?
-Man går inte upp klockan sju (skratt). Folk är lite mer avslappnade. Det är en väldigt levande stad, vilket passar mig bra. Sen är det ju väldigt mycket större än Stockholm, vilket gör att man accepterar varandra mycket mer. Det jag framför allt älskar med Paris är att det är så otroligt vackert där. Man blir aldrig mätt på staden.

Hur är modellvärlden i Paris?
-Jag hade jätteroligt. Det finns såklart myter som är sanna om modellvärlden, men jag tror att det är väldigt individuellt hur man handskas med det. Jag var lite äldre när jag började, jag var 18 snarare än 15, som vissa är. Det var otroligt mycket spännande människor och få vara en del av den här galna låtsasvärlden.

Fransyskor är kända för att hålla vikten trots att de äter ostar och croissanter och dricker en massa vin. Hur går det ihop?
-De har extremt mycket rutiner och är väldigt traditionsenliga. De dricker en stark espresso på morgonen med en liten baguette. Sen äter de riktig mat till lunch: en liten sallad till förrätt, en bit fisk eller kött och sen en liten efterrätt. Sen äter man inget mer på hela eftermiddagen. Och sen äter man en middag. De äter i små mängder och en väldigt bra och blandad kost, lite som stenålderskosten. Här i Sverige äter man väldigt mycket mackor och snacks och sånt där, det gör man inte där. De har väldigt mycket rutiner för allt, även hur de sminkar sig, tvättar ansiktet och smörjer in sig.

Har du fått några särskilda hudvårdsrutiner av att bo där?
-Det har jag nog mer fått från modellandet, att jag aldrig använder smink till vardags. Som mest lite foundation och kanske lite rouge. Jag får jättedålig hud när jag sminkar mig så jag vet att min hud mår bra när jag inte sminkar mig. Sen får man ju dålig hy av för lite sömn, för mycket alkohol och dålig mat, det är grundläggande saker som man lär sig.

Hur kommer du se ut på nyårsnatten?

-Jag firar i Paris och ska ha en guldklänning från Giles Deacon. Jag tycker att man bara ska go crazy, för det finns inte så många tillfällen då man får klä upp sig. På nyår finns det inga regler. Det är klart att man inte behöver dra på sig en köttdräkt som Lady Gaga, men jag tycker att man ska köra på glitter och glamour.

Har du något nyårslöfte?
-Inget som jag tänkt på. Jag röker inte och dricker inte för mycket. I så fall skulle det vara att jag behöver åka på en solsemester.

Namn: Ida Pyk
Ålder: 25 år
Gör: Modell, skribent och designer
Aktuell: Med en kollektion för La Redoute
Blogg: ida.elle.se

Bildspel: “Go crazy på nyår“

Bildspel: “Go crazy på nyår“

[email protected]

2010-12-22 13:01:00

Publicerad: 22 december 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp