“Var hård mot dig själv“

Carin Rodebjer utsågs till Årets svenska designer på ELLE-galan 2011. Vi träffade henne på Grand Hotel för att prata modeinspiration, kvinnlighet och att följa sin drömmar.

Varför tror du att du vann?
-Jag tror att jag vann för att vi har gjort en bra kollektion. Mycket av de senaste tre årens ansträngningar har gett resultat precis nu.

Vilken typ av kvinna designar du för?
-Jag designar för både yttre och inre stil. Jag vänder mig en självständig tjej eller kvinna, åldersgruppen är ganska bred. Vi brukar säga att det är ungdomligt utan att vara ungt och moget utan att vara gammalt. Jag tror att vår kund idag är en driven kvinna mellan 20 och 65.

Som en framgångsrik kvinnlig förebild, vad skulle du säga till unga tjejer om hur man tror på sig själv, står upp för sig själv och förverkligar sina drömmar?
-Man måste titta utefter sina egna behov istället för att söka andras bekräftelse, vem det än kan vara: män, ens tjejkompisar eller kollegorna på arbetsplatsen. Spara den tiden och lägg den på dig själv och din egen utbildning och vision. Som tjej slösar man mycket tid på onödigheter och att hela tiden blicka utåt. Man kan börja blicka inåt istället och försöka ta fasta på det man tror på och jobba utefter det. Man måste vara lite hård mot sig själv också, så att man utvecklas.

Varifrån får du inspiration?
-Jag får inspiration av hela livet. Människor som följer sin egen dröm, som står för sina ideal. Jag får inspiration från resor, storstaden är väldigt mycket en inspiration för mig, drivet och pulsen och energin som finns där. Den energin och det livsdrivet bygger jag in i Rodebjer väldigt mycket.

Hur ser du som designer på relationen mellan kläder, frisyrer och makeup?
-Det är en jätteviktig relation, för det handlar om helheten. Det hör också ihop med personligheten och den inre stilen. Att hitta vad man vill uttrycka och sen fånga in hela sig själv är en utmaning, men också roligt.

Hur använder ni smink och hår för att framhäva kollektionerna
på visningar?
-Det tänker vi alltid på och det kände jag att vi lyckades väldigt bra med S/S 11. Man ska inte kompromissa som designer utan låta designvisionen driva de besluten. Ibland är det svårt att inte låta den starka hårstylisten eller makeupartisten ta över, men i våras lyckades vi ro det i land och det är mitt mål framöver. Det är ju väldigt viktigt -en frisyr kan störa hela designbilden.

Hur ser du på kroppsideal i modevärlden?
-Anorexia och sådant är naturligtvis en väldigt sorglig företeelse, men jag ser ändå inte att det är modevärlden som driver folk åt det hållet. Man är så hysterisk med smala människor. Jag själv var jättesmal mot min vilja när jag var ung och min syster drack grädde för att hon ville gå upp i vikt. Det finns ju många naturligt smala människor och det finns folk som är överviktiga naturligt, så jag försöker att inte dramatisera det så mycket. Som min dotter säger, det är farligt att vara för överviktig också. Och det är farligt att vara för underviktig, så varje människa har en skyldighet att följa sina nära och kära så att de inte råkar illa ut.

Hur har branschen förändrats i och med alla modebloggare som finns idag?
-Den blir öppnare och mer svårkontrollerbar -och roligare också, tycker jag. Det är mer snabbrörligt och det tvingar en bransch, som på ett sätt kanske är lite konservativ i sin utformning, att tänka om. All utveckling är intressant.

Bildspel: “Var hård mot dig själv“

Bildspel: “Var hård mot dig själv“

[email protected]

2011-01-18 14:06:00

Publicerad: 18 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp