Bli säker i solen

Brände du dig under långhelgen? I så fall är du långt ifrån ensam. Men det är viktigt att skydda huden mot solskador. Här är några knep att använda nästa gång.

Smörj in dig – alltid
Ska du vara i solen? Smörj in dig med solskyddskräm. Ska du vara i skuggan? Smörj in dig med solskyddskräm i alla fall. Ska du vara inomhus? Du kan ändå behöva skydd. Studier har visat att du kan utsättas för uv-strålning genom fönstret – och till och med av vissa lampor.

Ha krämen nära till hands
Det är lätt att glömma smörja in sig, men det krävs bara att du missat solskyddet en gång för att du ska riskera att bränna dig. Ha flera flaskor med solskyddskräm: en hemma, en på jobbet, en i gymväskan, en i bilen…

Lita inte på sminket
Har du foundation eller puder med solskyddskräm är det lätt att tro att du inte behöver tänka mer på att skydda dig. Men det stämmer tyvärr inte. Visst kan det hjälpa, men solskyddsfaktorn är oftast ganska låg.
– Du behöver ändå ha en solskyddskräm under makeupen eller ovanpå din vanliga dagkräm, säger Johanna Nilsson, hudterapeut på Kerstin Florian.

Bättra på skyddet
Om du har badat, svettats mycket eller om det helt enkelt gått många timmar sedan du applicerade solskyddskrämen är det dags att bättra på med ett nytt lager. Bär du smink som du ogärna vill smeta ut kan du spraya lite solskyddsspray på en makeupsvamp och försiktigt dutta över ansiktet.

Bildspel: Bli säker i solen

Bildspel: Bli säker i solen

[email protected]

2011-06-07 11:14:00

Publicerad: 7 juni 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp