“Jag ser det fina i livet“

Hon är lika känd för sina tv-jobb och sin blogg som för sin säregna stil, med kvinnliga vintageklänningar, knallrött hår och 60-talseyeliner. improveme.se:s redaktör Malin Lundblad går på pedikyrdejt med medieprofilen och stilikonen Elsa Billgren.

När Elsa Billgren kliver in genom dörren till nagelsalongen Naglar på Fridas är det oundvikligt att lägga märke till hennes nyfärgade, eldtonade hår.

Själv kallar hon nyansen ”tuggummiröd”.
-Det är precis den färgen som Ariel har i ”Den lilla sjöjungfrun”. Första dagen fick jag sitta på kontoret med en gaffel i håret och sjunga, de tyckte att det var roligt. Det är en neonig, extrem och väldigt onaturlig färg och det symboliserar väl hela min estetik.

Vi är här för en pedikyrbehandling och i enlighet med sin ”onaturliga” look väljer Elsa minx, en sorts folie i anpassad storlek som smälts fast på nageln och som Naglar på Fridas var först i Stockholm med att erbjuda. Hon bläddrar i katalogen över olika färger och mönster och fastnar till slut för en guldmetallisk nyans.

Då vi satt oss tillrätta i pedikyrrummet berättar Elsa, som precis sänkt ner fötterna i ett fotbad, att hon just nu är ”inne i en picknickperiod”.
-Jag brukar lova mig själv i januari att jag ska picknicka minst två gånger i veckan under hela sommaren. Det håller liksom hoppet uppe, säger hon.

I den idealiska picknickkorgen hittar man en flaska champagne, massor av goda ostar, en stor sallad, smörgåsar med hummerröra, paj och fruktsallad.
-Och en massa olika små spel. Jag picknickar gärna väldigt många. Då krävs det mycket mat och mycket spel, säger hon.

Hennes filosofi är att man kan väga upp saker man gör mindre bra genom att göra andra saker desto bättre. Själv slarvar hon ofta med att tvätta av sig sminket på kvällen, men använder väldigt bra hudvårdsprodukter. Hon dricker gärna vin, men är noga med vad hon äter.
-Jag mår bra av det jag äter och har en sund relation till mat. Jag äter extremt mycket grönsaker, vi äter faktiskt nästan bara vegetariskt hemma hos oss. Det tror jag är bra för huden och håret, berättar Elsa.

Att trängas på gym är inte Elsas melodi. Däremot går hon regelbundet och simmar under hela vinterhalvåret (”det är som meditation, jag blir tvungen att lyssna på mina egna tankar”) och så här års promenerar hon nästan överallt.
-Jag tycker inte om att sitta still, utan mår bra av att vara ute och gå långa promenader tillsammans med någon och bara prata. Jag tycker om att promenera vid vattnet, gärna runt Årstaviken eller på mitt landställe, men jag gillar också att gå inne i stan. Om jag har en hel dag då jag inte vet vad jag ska göra kan jag gå in till stan och bara gå omkring, för man får så mycket intryck där, säger hon, alltmedan nagelexperten Anne-Charlotte Birnik sätter igång med att fila hennes tånaglar.

Sin makeupstil beskriver Elsa som retro, influerad av 50- och 60-talen.
-Jag är ganska konsekvent och har förändrat väldigt lite i min makeup. I dag trivs jag som allra bäst med röda läppar, matt hy, vit ögonpenna och svart eyeliner, och så lite mascara på ögonfransarna. Det är vackert, enkelt och tar inte mer än fyra minuter, säger hon.

Det tidigaste makeupminnet är från när hon stod och rotade i sin mammas badrumsskåp som barn.
-Hon hade en massa ögonskuggor och en av dem var ljusblå. Jag tyckte att den var så himla vacker, så jag lånade den och målade över hela ögonlocken, från fransraden upp till ögonbrynen. Jag tyckte att det var det snyggaste jag sett och gick runt så i en vecka, säger hon.

Elsa jobbar i dag med en rad olika tv-projekt, som PR-ansvarig på vintagekedjan Beyond Retro och som personal shopper, vilket innebär att hon hjälper folk att välja ut vintageplagg som passar deras personlighet och budget. Hon drömmer om att skapa en klänningskollektion med återvunna material och att spela in en långfilm. Och så bloggar hon.

När man läser den 25-åriga mångsysslarens populära blogg på Elle.se slås man av hur vackert livet ser ut genom hennes kameralins. I inläggen blandas vardagliga händelser med glamourösa fester, vänskapsberättelser med kärleksförklaringar, allt genomsyrat av hennes livsbejakande anda och estetiska sinne. Själv tycker hon att förmågan att uppskatta guldkornen i vardagen är en av hennes främsta talanger.
-Jag är bra på att se det fina i saker, konstaterar hon.

Bloggandet har gjort henne ännu bättre på det, då denna onlinedagbok gett henne en anledning att dokumentera och lägga märke till ögonblick som annars lätt blir bortglömda.
-Att blogga passar mig så himla bra. Man ser saker på ett annat sätt. Jag uppmärksammar mitt liv på ett helt annat sätt än jag gjorde innan, säger Elsa.

Ett mycket väldokumenterat tillfälle var bröllopsfesten efter att hon gift sig med sin stora kärlek, musikern och DJ:n Pontus de Wolfe, i fjol.
-Vi bjöd in våra 100 närmaste, hade gigantiska mängder franska bakelser, ett livejazzband och en bar som bara serverade champagne och dry martini. Vi hade skrivmaskiner där alla gäster kunde skriva små hälsningar till oss och posta i en stor postlåda och vi hade byggt upp en gunga i ena rummet som var helt klädd i blommor. Jag kommer att minnas de här små detaljerna för resten av livet, säger hon.

Det börjar bli varmt i pedikyrrummet. Ann-Charlotte har satt igång värmelampan för att minxmaterialet ska smälta fast på naglarna och under tiden värmen är på måste fläkten vara avstängd. Medan vi väntar på svalkan frågar jag Elsa om livet är annorlunda som gift.
-Nej, säger hon eftertänksamt. Men det är annorlunda att hitta någon som man vet att man vill vara med i resten av sitt liv. Det är en ny känsla för mig. Den är väldigt stark och häftig och något jag tänker på varje dag.

Hon tittar ner och vickar på tårna. Det orangeröda sjöjungfruhåret dansar över axlarna medan hon beundrar sina färdiga tånaglar, gyllene och skimrande. Ungefär som Elsas egen värld.

Elsa Billgren fokuserar på guldkornen i livet.

Elsa Billgren fokuserar på guldkornen i livet.

Även när det gäller hennes tånaglar! På skönhetssalongen Naglar på Fridas väljer hon metallicguldfärgade minxnaglar. Det är ett folieliknande material som formas efter nageln och sedan smälts fast.

Även när det gäller hennes tånaglar! På skönhetssalongen Naglar på Fridas väljer hon metallicguldfärgade minxnaglar. Det är ett folieliknande material som formas efter nageln och sedan smälts fast.

Det färdiga resultatet - som håller i flera veckor.

Det färdiga resultatet – som håller i flera veckor.

Elsa färgar ofta sitt hår och för att vårda det använder hon leave-in-serumet Anti-snap från Redken.

Elsa färgar ofta sitt hår och för att vårda det använder hon leave-in-serumet Anti-snap från Redken. “Min frisör brukar säga att det är som mat för håret, för det innehåller en massa protein”, säger Elsa.

Favoritläppstiftet är Ruby Woo från MAC.

Favoritläppstiftet är Ruby Woo från MAC. “Det är det jag har på mig just nu. Det har den perfekta röda nyansen och är det enda läppstiftet med puder i, så det är supermatt. Man kan hångla med det om man vill”, säger Elsa.

“Jag är bra på vardagslyx”, säger Elsa. “Jag tycker om att ha det lyxigt varje dag. Jag köper extremt mycket blommor och har just nu fyllt mitt kök med hortensior.”

Elsa har hittat en makeupstil hon trivs med, men hon uppmuntrar andra att experimentera.

Elsa har hittat en makeupstil hon trivs med, men hon uppmuntrar andra att experimentera. “Samla dina vänner och sminka varandra”, tipsar hon. “Alla har sminkmönster som de följer, så det är bra att låta någon annan leka lite.”

“Jag använder väldigt bra hudvårdsprodukter”, berättar Elsa. “Jag använder bara Dermalogica. Eftersom jag har så torr hud vill jag att det ska vara mycket fukt.”

malin.lundblad@improveme.se

2011-07-28 09:59:00

Publicerad: 28 juli 2011

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige