“Blir bättre på glamour“

improveme.se

För andra året i rad leds Guldbaggegalan av Petra Mede, som planerar att göra galan glamourös med glimten i ögat. Vi tog ett snack med den 41-åriga komikern under presskonferensen där årets nomineringar offentliggjordes.

Hur gör man en gala glammig?
-Man kontaktar Lars Wallin. Jag kontaktar alltid Lars Wallin, han är min favoritdesigner. Vi har jobbat mycket ihop och jag tycker att han får fram “gala“ på det mest glamourösa sätt, som passar mig. Det är all-in, med långklänningar och mycket glitter. Man kan inte komma ifrån att för att forma en gala behövs det satsas en hel del på ytan. Sen är Cirkus är också en väldigt galaaktig miljö att vara på. Och när jag får klänningen på mig, när min makeupartist Tove gör mejken och håret och jag går och gör långa naglar blir jag plötsligt transformerad. Då blir jag till och med “gala“ i mina rörelser och mitt sätt att vara.
-För att man ska få en galakänsla är det också ganska viktigt att alla är med på det, att även de som kommer dit är finklädda. På Guldbaggegalan klär alla upp sig, men om hela publiken hade suttit där i jeans så hade det inte varit lika lätt att få den känslan.

Är vi bra eller dåliga på att glamma upp oss i Sverige?
-Sådär. Men vi börjar bli bättre, tror jag. På Oscarsgalan i USA klär de upp sig för att visa att det här är en stor gala, så om vi också börjar göra det mer kommer också Guldbaggen att bli en ännu större gala.

Blir du någonsin nervös när du ska gå upp på scenen?
-Mindre och mindre, men absolut -det blir jag. Nu har jag under hösten jobbat på Hamburger Börs här i Stockholm och stått på scen varje kväll, men det var ett tag sedan jag gick ut på en scen med en miljon tittare. Så jag kommer nog hinna bli nervös så att det räcker, det tror jag.

Har du några knep mot nervositeten?

-Det där vanliga som många säger, att man försöker tänka på att det bara är TV och att det bara är människor. Det vet man ju själv när man sitter och tittar på teve -man tänker, “jaha, hon sa fel där“, och sen går ens eget liv vidare. Man är inte så central i andra människors liv som man kanske skulle önska ibland.

Guldbaggen går ju ut på att kora det bästa inom olika kategorier. Hur viktigt är det att vara bäst, egentligen?

-Ja, det där är ju så svårt. Men det är nog också svårt att ta bort alla tävlingsmoment i olika sammanhang. Det finns ju ändå en sporre där. Uppenbarligen är vi människor liksom tävlande, det ligger nästan i vår natur. Men en anledning till att vi haft den här presskonferensen idag med nomineringarna är att vi vill ta upp att det är fantastiskt att vara nominerad även om man sen inte står där med själva guldbaggen i handen. Att vara nominerad i sig är fint. Hela den här galan och det här tävlingsmomentet är ju ändå till för att höja svensk film, tycker jag. Det tjänar alla på -inte bara de som vinner priser -eftersom det blir ett fokus på svensk film.

Förutom Guldbaggegalan, vad ser du fram emot under 2012?
-Jag har spelat in en tv-serie tillsammans med Anna Granath, Anna Blomberg, Rachel Molin och Susanne Thorsson. Vi vet fortfarande inte vad programmet ska heta, men jag tror att det kommer att gå i SVT på fredagar med start i mars. Det är jättesvårt att veta i förväg, eftersom det handlar mycket om klippningen, men när vi gjorde det kändes det som att det blev väldigt roligt, så jag hoppas att programmet kommer att få en publik.

FAKTA: Petra Mede

Ålder: 41 år
Bor: Bromma
Familj: ”Ja”
Gör: Komiker och programledare
Aktuell: Som konferencier för Guldbaggegalan, som äger rum 23 januari 2012 på Cirkus i Stockholm

Petra Mede leder Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Petra Mede leder Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Det blir andra året i rad, och hon satsar på en gala med glimten i ögat.

Det blir andra året i rad, och hon satsar på en gala med glimten i ögat.

Här är komedistjärnan på galapremiären av

Här är komedistjärnan på galapremiären av ”The Girl with the Dragon Tattoo”.

Här på premiären av

Här på premiären av ”Harry Potter”.

Petra på röda mattan inför premiärvisningen av

Petra på röda mattan inför premiärvisningen av ”Kronjuvelerna”, en av filmerna som blivit nominerad inför Guldbaggegalan.

[email protected]

2012-01-04 15:41:00

Publicerad: 4 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp