“Stå för din personliga stil“

improveme.se

Hon är skådespelerskan på allas läppar, vår nya Hollywoodstolthet Alicia Vikander. Efter hyllade rolltolkningar i "Till det som är vackert" och "Kronjuvelerna" har hon fått sitt internationella genombrott och kan snart ses i filmer som "Anna Karenina", "A Royal Affair" och "The Seventh Son". I går korades hon till Sveriges bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2012. För improveme.se berättar hon om sin "skandinaviska stil".

Hur känns det att ha blivit utnämnd till Sveriges bäst klädda kvinna?
-Det är en otrolig ära, jag är jätteglad. Först och främst är det kul att vi i Sverige har en sådan här modegala för att fira glamour.

Hur stor del har mode i ditt liv?
-Jag älskar att klä mig i fina kläder och känna mig bekväm och snygg samtidigt. I mitt yrke får man ofta klä upp sig. Det tycker jag är kul och då får man gå in för att våga lite mer och kanske gå utanför den stil som man har till vardags. Det är väl teaterapan i mig också som tycker att det är lite roligt att få känna på humör, stämning och omgivning och välja ut en outfit efter det. Samtidigt måste man ta allt vad mode heter med en klackspark.

Har du några speciella designers som du tycker särskilt mycket om?
-Nu har jag jobbat några månader London och sprungit runt på Dover Street Market och blivit inspirerad av Givency, Balmain och Lanvin. I Sverige klär jag mig jättemycket i Dagmar, Acne och Rodebjer.

Har du något stilmotto som du följer?
-Stilmottot är att våga klä sig efter humör och inte känna någon press. Mode ska spegla din personlighet. Ett tips som hjälper mig i vardagen är att satsa på accentplagg. Jag har en ganska klassisk stil i grund och botten, men sen gillar jag att gå in i ett rum och ha ett accentplagg som folk lägger märke till, något lite extra. Det räcker med att man väljer ut ett sådant plagg på morgonen, sen kan man ha baskläder till det. Då ser det ut som att man har ansträngt sig mer än man faktiskt har.

Har du haft någon roll där du varit tvungen att drastiskt förändra ditt utseende?

-Mitt hår förändras ganska mycket från roll till roll. Sen har jag gjort två kostymfilmer då jag har förvandlat min kropp genom att gå runt i en korsett 13 timmar per dygn. Det var fantastiskt roligt, jag har en rak, pojkaktig kropp, så att för en gångs skull få de där formerna som jag fick, det var extremt häftigt. Jag har faktiskt lagt bud på att få köpa korsetten som syddes upp efter mina mått. Det finns bara några få skräddare i Europa som gör de riktiga klassiska skräddarsydda korsetterna. Det var häftigt, så den skulle jag vilja ha och förändra min kroppshydda till det bättre till en fin klänning någon dag.

Finns det någonting du absolut inte skulle kunna tänka dig att göra för en roll, rent utseendemässigt? Gå upp i vikt, färga håret, raka huvudet…?
-Nej, jag tror inte att det finns någonting jag inte skulle kunna göra, om det finns en grund till varför det skulle göras. Om jag har gått in för en roll som jag ska göra och beslutat mig för ett projekt jag brinner för, och om jag jobbar med människor jag litar på, så kämpar jag för att pressa mig så långt jag bara kan för att jag ska bli en del av den karaktären. All den där fåfängan som man har till vardags måste man släppa totalt. Rädslan som finns i det kan även vara en njutning.

Har du märkt någon annan sorts skönhetsideal när du jobbat i Hollywood?
-Ja, det har jag. Jag kom till exempel in på mitt agentkontor och agenten bara: ”Ska du ha håret sådär?” De vill liksom gärna att man ska lägga håret på morgonen. Men det gäller att stå på sig, speciellt som skandinav när man kanske har en annan stil. Jag kom in med ett par Hasbeens-clogs och skulle ha möte med chefredaktören på Vanity Fair. Agenten sa: ”Du kan ju inte gå dit i clogs”. ”Jo, det kan jag”, sa jag. Så kom jag upp på Vanity Fair-redaktionen och fem tjejer sprang fram och tyckte att mina skor var så coola och svenska. Man måste våga hålla fast vid den stil som är en själv.

FAKta: Alicia Vikander

Ålder: 23 år
Bor: Göteborg
Gör: Skådespelerska
Familj: Mamma, pappa och fem syskon
Aktuell: Som årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan 2012

Alicia Vikander är årets bäst klädda kvinna.

Alicia Vikander är årets bäst klädda kvinna.

Här ser vi henne på galapremiären av nya

Här ser vi henne på galapremiären av nya ”Sherlock Holmes”-filmen.

I San Diego tillsammans med en annan svensk Hollywoodstjärna: Alexander Skarsgård.

I San Diego tillsammans med en annan svensk Hollywoodstjärna: Alexander Skarsgård.

Alicia strålar på galapremiären av

Alicia strålar på galapremiären av ”Kronjuvelerna”.

[email protected]

2012-01-13 21:43:00

Publicerad: 13 januari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp