A-vitamin mot melanom

improveme.se

Vill du undvika hudcancer kan det vara en bra idé att börja med A-vitamintillskott. Men det gäller att inte ta för mycket. Ett överskott av vitaminet kan nämligen ge allvarliga bieffekter.

Tillskott av retinol, en typ av A-vitamin, verkar kunna sänka risken för den livshotande hudcancern melanom. Upptäckten gjordes av forskare vid Kaiser Permanente i Oakland, Kalifornien.

Forskningsgruppen samlade data om 70 000 personer, varav 566 utvecklade melanom under en period på fem år. Forskarna såg då att om man tog A-vitamintillskottet retinol minskade risken att drabbas med 40 procent.
 
Retinol finns i livsmedel som lever, ägg och mjölk. Men det var just när man tog dem i tillskottsform som man kunde se en effekt, enligt forskarna. Det gäller dock att inte få i sig för mycket. Överdoser av retinol kan leda till bland annat benskörhet och leverproblem.

Det krävs fortfarande fler studier innan forskarna verkligen kan rekommendera A-vitamin för att förebygga hudcancer. Viktigast är fortfarande att dra ner på tiden man vistas i direkt solljus.

Bildspel: A-vitamin mot melanom

Bildspel: A-vitamin mot melanom

[email protected]

2012-03-02 11:42:00

Publicerad: 2 mars 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp