6 orsaker till akne

improveme.se

Är det fest ikväll? Typiskt att du ska få en finne i pannan då. Så här förebygger du akne till nästa gång.

Efter en stressig vecka är det lätt hänt att man kan få irriterande finnar i ansiktet. Och nu pratar vi inte om folk från vårat grannland, utan akne som kan uppstå vid stressiga omständningheter. Men stress är inte enda anledningen till varför vi får utslag i ansiktet.

– Akne är har flera faktorer; många saker i vår vardag kan bidra till det, säger Francesca Fusco, dermatolog och medlem i Women’s Health rådgivningsstyrelse.

Allt från smink till träningsutrustning, här är de okända orsakerna till varför aknen visar sig.

Medicinen
Steroider kan man ofta hitta i receptbelagda mediciner som tas antingen tas internt (tabletter och liknande) eller topiskt (exempelvis salvor), och båda varianterna kan ge upphov till finnar.
Om medicinen tas internt kan den felande ingrediensen listas som prednisone, som exempelvis används till att behandla olika ledinflammationer och allergier.Tas den topiskt bör man däremot se upp för receptbelagt kortison och hydrokortison som kan hittas bland hyllorna.

– Båda varianterna kan överanvändas och utlösa ”steroid-akne”, säger Fusco.

Rent generellt bör man också se upp för ingredisenser som litium, litiumklorid och vissa former av jod.

– Om du tar någon form av medicin, titta på etiketten och se ifall akne är en listad bieffekt, föreslår Fusco.

Ett bra exempel är preventivmedel. Av alla olika varianter så är p-piller det sämsta alternativet om man vill undvika finnar. Så fort det är en förändring av hormonnivåer i kroppen, oavsett om det är till dens fördel, så är det en ändring som kan resultera i utbrott.

Sminket
Men det är inte bara ditt medicinskåp som kan innehålla finnorsakande medel, även på sminkhyllan gömmer sig några. Skillnaden här är dock att du inte måste stoppa i dig piller eller applicera en salva, utan du väljer helt enkelt själv.

De mest utsatta områdena är ansiktet, halsen, hårlinjen och skalpen, så om du ofta applicerar sminkprodukter här gör du mer skada än nytta. Om du dessutom packar in håret i olja eller liknande innan läggdags så finns det stor risk att detta hamnar på kudden och blir kvar tills du lägger ansiktet där.

Men när du sminkar dig använder du troligtvis en sminkborste, och även dessa behöver underhållas. Gamla bakterier och jäst har en tendens att bli kvar och kan hitta sig in i porer på ansiktet, se därför till att tvätta dem åtminstone en gång i veckan.

Mobiltelefonen
Den mest använda produkten i din vardag är emellertid inte smink eller medicin. Om du inte redan läst överskriften så är det ändå ganska självklart -mobiltelefonen. Vare sig det är ett handtag eller en datormus så vidrör du alltid saker som är fulla med bakterier, för att sedan fingra på mobilen och, vid samtal, stoppa den mot örat och nära munnen.

Men lugn. Ta fram en pappersnäsduk och lite desinfektionsmedel och torka av mobilen vid tillfälle så får du bort det värsta.

Träningsutrustningen
För många är säkert träning en del av vardagen, och motion innebär oftast träningsutrusning. Även om du exempelvis inte använder en lånad yogamatta finns ändå risk för att någon har trampat på den med sina bara fötter. Eller hantlarna, som dussintals personer har använd med sina smutsiga händer.

Alternativet? Täck för allt så mycket du kan, exempelvis en handduk på yogamattan eller att sätta på handskar innan du tar i någon vikt. Och glöm inte att tvätta händerna.

Händerna
På tal om händer bör du vara försiktig även utanför gymmet. Trots att vi tvättar händerna finns alltid bakterier och lurar överallt.

– Att ta på ansiktet kan inflammera huden, och oljeproduktionen kan öka. Då har du alltså bakterier, inflammatimner och ökad oljeproduktion, säger Fusco.

Pillandet
Sist men inte minst: kläm för guds skull inte sönder finnen. Det gör bara saken värre.

Bildspel: 6 orsaker till akne

Bildspel: 6 orsaker till akne

[email protected]

2014-10-11 10:15:00

Publicerad: 11 oktober 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp