Föremålen som kan orsaka finnar

Choklad, dålig hygien och pommes frites – det finns en hel del myter om vad som orsakar finnar. Här är fyra verkliga bovar bakom irriterande kvisslor – och tips på hur du undviker dem!

Främst orsakas akne av hormoner som får hudens talgkörtlar att överproducera fett. Men det finns även några till synes harmlösa vardagsföremål som är fulla av bakterier och som kan orsaka uppkomsten av finnar, speciellt på sommaren.

1. Din mobiltelefon
Hudläkaren David Bank berättar i en intervju med amerikanska Allure att din mobiltelefon kan orsaka kvisslor. Den är nämligen full med bakterier som du lägger mot kinden. Är du varm öppnas porerna och bakterierna kan inflammera porerna -och finnar uppstår. Bank rekommenderar att du regelbundet rengör din mobiltelefon med antibakteriella våtservetter.

2. Dina makeup-borstar
De är enligt Bank fulla med bakterier som du stryker direkt mot din hud. Därför är det viktigt att du kommer ihåg att rengöra dina borstar minst en gång i veckan. Det finns ett särskilt rengöringsmedel som du kan köpa till ändamålet. Din hud kommer att tacka dig!

3. Din dator
Sitter du mycket vid datorn och blir oljig i ansiktet under dagen? Du är inte ensam. Strålningen från datorskärmen torkar nämligen ut din hud, viket leder till att den producerar mer talg för att balansera. Ha en ansiktsspray på skrivbordet och återfukta huden under dagen.

4. Dina solglasögon
Under sommaren har du med dig dina solglasögon var du än går och lägger ifrån dig dem på ett restaurangbord eller tappar dem i sanden. Därför är det viktigt att du även tvättar dina solglasögon med vatten och antibakteriell tvål, rekommenderar Bank.

Redaktionen
Publicerad: 19 maj 2018
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp