Skönhetsvanorna du bör sluta med

En del skönhetsrutiner sker av bara farten och gör mer skada än nytta. Läs vidare om de fyra vanligaste missarna – och hur du ska göra istället.

Tvätta händerna efter toalettbesöket, ha på deo efter duschen och borsta tänderna innan vi går och lägger oss. Det är sådant vi gör av bara farten och är en del av vår vardagliga rutin. Det finns dock några rutiner på skönhetsfronten som faktiskt skadar din hud och ditt hår utan att du vet om det. Läs vidare och ta reda på vilka skönhetsvanor du bör ändra på.

Vira in vått hår i en handduk
De stärkande ämnena i ditt schampo och balsam kommer inte att hjälpa om du samlar ditt våta hår i en turban på huvudet. När håret är blött är det dessutom extra bräckligt och hårstråna bryts lättare av. Därför bör du undvika att linda in håret för hårt i en handduksturban efter duschen. Du bör av samma anledning inte heller borsta håret då det fortfarande är blött.

Gör så här istället:
Behandla dina hårtestar med kärlek genom att med en mjuk handduk försiktigt krama ur överflödigt vatten ur en del av håret i taget. Om du ändå vill vira in håret är en ljus t-shirt av bomull att rekommendera då det är skonsammare för håret. Kamma därefter igenom håret med en bredtandad kam som inte skadar håret lika mycket som en borste gör.

Tvätta ansiktet på morgonen
Att tvätta ansiktet med olika rengöringsmedel och skrubbar är ett big no-no på morgonen. Enda gången du bör tvätta ansiktet är på kvällen eftersom att huden återhämtar sig under natten och ökar produktionen av kollagen och naturliga oljor. Så varför skulle du vilja tvätta bort allt hårt arbete när du vaknar?

Gör så här istället:
Lämna hemmet ren och fräsch på morgonen utan att känna dig torr som en öken genom att bara stänka lite vatten i ansiktet. Smörj sedan in ansiktet med en fuktighetskräm med solskyddsfaktor. Om du ändå behöver rengöra ansiktet på morgonen (från gårdagens sminkrester) bör du använda en mild rengöringskräm och återfukta rejält efteråt.

Peela alltför ofta
En nyskrubbad hud känns fantastisk men det är ofta onödigt eftersom din hud automatiskt avlägsnar en del döda hudceller. Peelar du huden för ofta blir den ännu torrare än den var innan då du avlägsnar naturliga oljor. Det hela blir därför som en ond cirkel av irritation och torrhet.

Gör så här istället:
Du bör inte peela din hud oftare än en gång i veckan. Om du har hud som tenderar att bli fet bör du inte överdriva skrubbningen eftersom det kan få motsatt effekt och få dina talgkörtlar att producera ännu mer olja.

Pumpa din mascaraborste
När du flyttar mascaraborsten in och ut tvingar du luft djupare ner i behållaren vilket får din mascara att torka ut snabbare än nödvändigt. Dessutom hjälper syret bakterier att frodas och föröka sig i mascaran. Usch!

Gör så här istället:
Dra försiktigt ut borsten ur behållaren och försök att låta bli att skrapa i kanten onödigt mycket. Det kommer hålla din mascara fräsch och bakteriefri en längre tid och vi lovar att du får en tillräcklig mängd på borsten utan att behöva pumpa upp och ned.

Redaktionen
Publicerad: 9 mars 2016
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige