Hårborttagningsmissar att undvika

improveme.se

Många kvinnor har problem med inåtväxande hårstrån, röda prickar och bulor. Men med rätt metod kan du undvika dem. Här är de vanligaste hårborttagningsmissarna.

1. Du peelar inte innan
Peeling är ditt bästa försvar mot inåtväxta hårstrån, oavsett vilken hårborttagningsmetod du väljer. Om du redan lider av fenomenet, peela området med en mild skrubb. För att förhindra det efter rakning är det en bra idé att återfukta med en hudkräm innehållande AHA-syror för att hindra håret från att fastna under huden.

2. Du förvrider ansiktet när du noppar brynen
Att ändra formen på ditt ögonbryn med hjälp av ansiktets muskler (genom att exempelvis höja dem) är en dum idé när du ska plocka dem då du snedvrider brynets naturliga form och symmetri. Gör ditt bästa för att slappna av i ansiktet så mycket som möjligt när du börjar plocka och bedöva området med en isbit om det smärtar.

3. Du rakar på morgonen
Du sparar tid om du rakar dig direkt efter morgonduschen, men det ger tyvärr inte det jämnaste resultatet. När du sover sväller dina ben en aning vilket i värsta fall kan dölja en del hår. Raka på kvällen och få en bättre finish.

4. Du rakar dig i badet
Varmt vatten gör också att dina ben sväller lite grann så undvik att raka dem då. Dessutom fråntas avslappningsaspekten av ett varmt och skönt bad. Om du ändå är inställd på att göra det i badet bör du göra det inom tio minuter från dess att du klivit i.

5. Du rakar dig med ett dåligt rakblad
Många låter samma slöa rakhyvel stå i badrummet i flera dagar, veckor, månader… För att få en riktigt slät rakning behöver du ett nytt blad ofta. Att regelbundet byta rakblad förebygger också röda prickar och bulor.

6. Du skippar rakgel

Förutom att rakgel förebygger irritationen av rakbladet hjälper det dig också att komma åt att raka närmare huden då håret står upp av skummet. Med hjälp av löddret får du dessutom ett bra glid med bladet.

7. Du vaxar eller rakar för ofta
Du kanske frestas av att gå direkt till din behandlare, eller ännu värre, sträcker dig efter rakhyveln så fort en millimeter hårstubb har växt ut -men stå emot! Du bör nämligen vänta minst fyra veckor mellan dina vaxbehandlingar för att håret ska ha växt sig tillräckligt långt för att ryckas bort. Håret i bikiniområdet och på benen bör vara ungefär en halv centimeter om det är fint, och drygt en centimeter om det är grovt.

8. Du använder fel teknik vid hemmavaxning

När du får benen vaxade på salong fungerar processen på följande sätt: vax smetas på ett mindre område, en tygremsa täcker det och sedan dras remsan snabbt bort. När du försöker dig på samma sak hemma måste du komma ihåg att dra av remsan så snabbt du bara kan i motsatt riktning som håret växer. Om du misslyckas finns det risk för fula blåmärken.

9. Du vaxar vid fel tid av månaden

Du har säkert din menstruationsvecka i åtanke när du bokar tid för bikinivaxning, men faktum är att du borde överväga vaxning överhuvudtaget dagarna kring mensen, speciellt om du är känslig för smärta. Hormonerna påverkar din smärttröskel och du kan känna obehag både före och efter menstruationen. Bäst är att vaxa veckan du har ägglossning.

Bildspel: Hårborttagningsmissar att undvika

Bildspel: Hårborttagningsmissar att undvika

isabella.eklof@improveme.se

2013-02-07 07:19:00


Text:
Publicerad: 7 februari, 2013