Hudvårdsguide för unga kvinnor

Med tonåren i ryggen är du nu redo att ta det stora klivet in i den riktiga världen och bli en vuxen kvinna. Men med detta sker också en del förändringar av din hud. Lär dig vilka de är och hur du ska hantera dem.

Mörka ringar
Vare sig du studerar eller arbetar åren efter din student har unga kvinnor en tendens att få mörka ringar under ögonen efter hård och intensiv prestation. Långa nätter av festande tar ut sin rätt och concealern tycks vara den enda räddningen.

Lösningen: Concealer är ett perfekt hjälpmedel när du vill dölja de mörka ringarna men denna bör bara användas vid nödfall. Det allra bästa sättet att slippa ringarna är självklart att sova ordentligt. Ät också en riklig mängd C-vitamin som bland annat finns i apelsiner och andra citrusfrukter.

Akne
Fastän du tycker att du lämnat ditt tonårs-jag bakom dig har inte dina hormoner hunnit sluta spöka med dig. Det är därför du kan upptäcka irriterande finnar i ansiktet, på ryggen och bröstet.

Lösningen:
Tyvärr måste du inse att akne är ett medicinskt tillstånd och måste behandlas av en hudläkare om du har stora problem med det. Ett tips är att hålla koll på vad du äter och dricker. Fet mat och skräpmat bör undvikas om du lider av akne.

Pigmentering
Ibland upptäcker kvinnor i tjugoårsåldern bruna fläckar på huden som kan ha orsakats till följd av exponering från UV-strålar utan att den skyddats. Många kvinnor klagar också på att huden mörknar.

Lösningen: Den mest praktiska lösningen är att skydda huden med hjälp av solskyddsmedel varje gång den utsätts för UV-strålar. Många tror att solskydd bara behövs när du vistas ute i direkt solljus. Men faktum är att du utsätts för UV-strålar även när du sitter framför en TV- eller datorskärm. Ett tips är att investera i en dagkräm som innehåller UV-skydd.

Fina linjer och rynkor

Enligt dermatologer får du inte rynkor eller fina linjer i tjugoårsåldern om du har en sund livsstil. Dessa uppkommer om du har dåliga livsstilsvanor eller röker.

Lösningen: Du kan välja en anti-agningkräm som förebyggande åtgärd, men det allra bästa tipset är såklart att sluta röka och försöka att ändra din ohälsosamma livsstil.

Redaktionen
Publicerad: 16 mars 2016
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige