Bli kvitt vuxenakne – en gång för alla

De senaste tio åren har allt fler vuxna drabbats av blemmor, särskilt kvinnor.

– Vi spekulerar i om det är kopplat till en total ökning av hormonella förändringar, säger hudläkaren Jenny Kim.

Här är hennes fem favoritprodukter för en aknefri och fin hy.

Reparerande produkter

När själva finnen äntligen försvunnit har den ofta lämnat efter sig ett fult ärr. För att minska dem är det bra med en produkt som innehåller A-vitamin, som boostar kollagen-produktionen och ”fyller i” ärr. Salicylsyra och glykolsyra är också bra då de har en förmåga att ljusa upp mörka fläckar.

Jenny tipsar om Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector, som kostar runt 500 kronor.

Hormonella behandlingar

När kvinnor åldras minskar produktionen av östrogen, vilket kan leda till ökade talgnivåer som i sin tur kan leda till akne. Därför kan p-piller, som är något östrogenhöjande, hjälpa. För de kvinnor som inte vill äta preventivmedel finns läkemedlet spironnolakton, som verkar på hormonell akne, berättar Jenny.

Vid stress producerar kroppen hormonet kortisol, som också är en stor bov i dramat. Se det därför som en medicinsk anledning att ta ut alla dina lediga dagar från jobbet!

Snabbhjälpen

Leta efter concealers som innehåller salicylsyra, till exempel Neutrogena SkinClearing Blemish Concealer, för att täcka och behandla finnen på samma gång. Vita pormaskar (som är slutna) och svarta pormaskar (som är öppna) är tilltäppta porer. Huden har helt enkelt inte lyckats göra sig av med de döda hudcellerna (och om de blir inflammerade bildas en finne). Dessa behandlas bäst av utvärtessyror och A-vitamin som ökar cellförnyelsen.

Peeling med salicylsyra och glykolsyra håller huden klar och strålande. Akneserien Proactiv har bra produkter.

Försök att inte pilla och klämma för att undvika värre inflammation och ärrbildning.

Läkemedel

Irriterande finnar är immunförsvarets svar på fångade bakterier. Förutom invärtes antibiotika rekommenderas akneläkemedlet bensoylperoxid, som bland annat finns i receptbelagda Basiron i fall att kroppen utvecklar resistens mot antibiotikan.

För känslig hud rekommenderas farnesol, som är mildare än bensoylperoxid.

Redaktionen
Publicerad: 3 juli 2019
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp