8 vardagsrutiner som orsakar finnar

Tonåren är sedan länge förbi, men ändå ploppar finnarna upp titt som tätt. Vad beror det på?
Improveme.se listar åtta vanor som påverkar din hy mer än du tror.

Fastän en finne inte ”förstör ditt liv” som det kändes som att den gjorde i din ungdom, är det fortfarande pinsamt och frustrerande när de väl kommer på oväntat besök.

Vi tänker att vi lämnat tonåren och dess bekymmer, inklusive hudproblemen, bakom oss. Men faktum är att dina dagliga rutiner påverkar din hud mer än du tror. Läs vidare och ta reda på vilka vanor du bör se över lite extra.

1. Smink med dåliga ingredienser
En del make-up på marknaden idag innehåller ingredienser som irriterar din hud och kan orsaka akne. Försök att undvika produkter som innehåller olja och välj gärna de doftfria alternativen. Välj också bort produkter med konstgjorda färger som kan irritera huden och ge finnar runt munnen eller på kinderna.

2. Uttorkning av huden
Vi vill gärna slippa oljig och fet hy, men lösningen är inte att sluta återfukta ansiktet. Tvärtom. När du suger ut all olja och fukt ur ansiktet genom att tvätta det för ofta irriterar du huden. Istället börjar huden producera mer olja. Tvätta ansiktet max två gånger per dag med milda produkter och glöm inte att återfukta rejält efteråt.

3. Tryck mot ansiktet
En otippad men vanlig orsak till akne är fysiskt tryck mot ansiktet. Pratar du till exempel ofta i mobilen kan det vara en bra idé att övergå till headset då mobilen är full med bakterier som gärna fastnar på din kind.

4. Stress
Du kanske redan vet att stress får ditt hjärta slår snabbare och gör att magen börjar leva sitt eget liv. Men visste du att stress också ökar hormoner som kan orsaka akne? Försök att slappna av så ofta du kan och lär dig stressa av för både din hud och hälsas skull.

5. Smutsiga sängkläder
Som om smutstvätten inte redan är jobbig att ta itu med så kan den också orsaka hudproblem. Tänk på att du vilar ditt ansikte mot ditt örngott flera timmar per natt och är det inte rent rullar du i princip runt i en massa döda hudceller och bakterier. Försök också byta handduk ofta. Den samlar nämligen på sig mängder av bakterier som du inte gärna vill ska fastna på din rengjorda hud.

6. Orena sminkredskap
Sminkar du dig varje dag kommer dina verktyg snart att krylla av bakterier och döda hudceller. Och var hamnar de nästa gång du borstar på lite solpuder? I ditt ansikte såklart. Se därför till att hålla både borstar, penslar och svampar rena, så kommer din hud snart också att vara det.

7. Fel kläder
Kläder gjorda av polyester och lycra andas inte utan fångar istället upp döda hudceller. På så vis stanna de nära kroppen och gör den smutsig. Välj istället kläder av naturliga material som bomull som inte kväver huden.

8. Parfym i ansiktet
Precis som att du bör undvika smink med doft bör du se till att undvika parfym i ansiktet. Ett tips är att spraya på handlederna istället för direkt på halsen. Sprid sedan doften genom att försiktigt gnugga dem mot ditt dekolletage och hals.

Redaktionen
Publicerad: 10 augusti 2017
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp