Varför ska man lägga ansiktsmask?

När det är gjort på rätt sätt så kan ansiktsmasker göra underverk för huden, allt från acne till ojämn hudton. Det finns mycket man emellertid bör veta om behandlingen.

De flesta vet att ansiktsmasker är bra för att få finare hy, men det finns också annat man bör veta. Somliga klarar sig bättre på en viss produkttyp, medan andra råds att undvika behandlingen över huvud taget. Här får du en bättre koll.

Hur fungerar det?
– Masken skalar bort det översta lagret av huden för att exfoliera och främja ny cellväxt, säger Debra Jaliman till Womens Health, författare till boken ”Skin Rules: Trade Secrets from a Top New York Dermatologist”.

Det här skapar i sin tur ett nytt, fräscht lager. Generellt sett så kan ansiktsmasker förbättra texturen, recucera linjer och öppna upp porer. Alla har däremot olika hudtyp så det gäller att hitta rätt ansiksmask för dig.Vilken passar mig bäst?

Om du har mycket acne och oljig hy så kan en mask med salicylsyra hjälp till att öppna upp igentäppta porer. Eftersom det lätt torkar ut fungerar den bättre för personer redan är oljiga.

Har du däremot fläckig hudton och fina linjer ska du leta efter masker som är rika på granatäpple, pumpa, antioxidanter och glykolsyra. Enligt Jaliman är de tre förstnämnda bra under vintern då de är mildare, och därför inte torkar ut huden trots regelbunden användning.

Hon råder dock att man ska undvika ansiktsmasker om man lider av rosacea eller exem, eftersom det kan förvärra irritation och rödhet när huden är inflammerad.

Hur ofta?
Generellt så tycker Jaliman att tre till sex behandlingar, varannan till var fjärde vecka är tillräckligt för att resultera i en märkbar effekt.

Vad ska jag göra efteråt?
Använd inte retinoler, det kan irritera huden. Rödhet bör försvinna några minuter efter utförandet och om det uppstår torrhet eller irritation ska produkter med hyaluronsyra lindra och ge fukt.

Redaktionen
Publicerad: 11 februari 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp