Arba om utseendets vikt inom politik

improveme.se

Skönhet är inte särskilt förknippat med politik. Men faktum är att hur man framställer sig själv har stor betydelse för att vinna opinion.

– Det är viktigt att se representabel ut, säger moderaten Arba Kokalari.

Arba, 26, är Moderaternas kandidat till Europaparlamentet. Hon menar att politik inte bara handlar om sakfrågor längre. Sedan de olika politiska partierna blivit allt mer likriktade måste man visa på fler kvaliteter.

-Det handlar om att presentera ett helt paket och looken spelar roll för intrycket. Framför allt märks det bland de manliga politikerna, som fått större medvetenhet kring hur de ser ut, säger Arba till improveme.se.

Men till skillnad
från USA och många andra länder, där de kvinnliga politikerna ofta har välfönat hår, manikurerade naglar och perfekt smink är de svenska politikerna betydligt mer avslappnade.

-Här ifrågasätts vår trovärdighet om vi är för fixade. Jag tror att det har med normer och jantelagen att göra, man ska inte sticka ut för mycket. Det tycker jag är tråkigt, att kunna sticka ut innebär att man tillåts vara sig själv.

Arba brinner för
att EU ska bli bättre på att säga ifrån när mänskliga rättigheter och demokratiska principer kränks och tror att EU måste bli mer demokratiskt om det ska överleva i framtiden. Som 26-årig kandidat får hon armbåga sig fram bland en majoritet av män för att göra sin röst hörd. Hon har i flera år även varit politiskt aktiv på EU-nivå som är mycket mansdominerat.

-Som ung tjej måste du jobba dubbelt så hårt för att vinna respekt i politiken på EU-nivå. I början var det svårt och jag blev besviken, jag var inte beredd på att det inte skulle vara samma jämställdhet som i Sverige.

Nu försöker hon peppa andra tjejer till att också våga gå upp och debattera, och menar att unga kvinnor måste hjälpa varandra.

Hennes drivkraft kommer
från uppväxten under Albaniens kommunisttid -och förebilden är hennes pappas faster.

-Hon var Albaniens första kvinnliga författare och politiker som stod upp mot kommunistregimen, hon var i min ålder när hon började. Sedan blev hon fängslad och fick sitta i fängelse tills hon dog.

-Jag känner att jag har en skyldighet och ett slags kall att påverka. Jag lever i ett fritt land så varför skulle jag inte kunna göra det?

Arba Kokalari, 26, är Moderaternas kandidat till Europaparlamentet.

Arba Kokalari, 26, är Moderaternas kandidat till Europaparlamentet.

Som ung tjej är det svårt att vinna respekt bland männen i EU.

Som ung tjej är det svårt att vinna respekt bland männen i EU.

Men Arba är inte rädd för att sticka fram näsan. Och nu vill hon inspirera andra tjejer till att också våga ta för sig.

Men Arba är inte rädd för att sticka fram näsan. Och nu vill hon inspirera andra tjejer till att också våga ta för sig.

emelie.wiktoren@improveme.se

2013-05-14 13:32:00

Publicerad: 14 maj 2013

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på