Myterna om vintertorr hy

Kylan och den torra luften tär på hyn. Men vad behöver vi egentligen oroa oss för? Vi slår hål på myterna.

Våra ansikten exponeras dagligen för snö, kyla och hårda vindar vilket inte är optimalt om den ska kännas mjuk och smidig. Vetskapen om dessa förhållanden har lett till att en del myter kring hudvård.

Myt 1: De rödrosiga kinderna du får när du varit ute är hälsosamt.

Falskt! De röda kinderna kan vara ett tecken på att din hud är uttorkad. Det kan även betyda att små blodkärl har gått sönder på grund av stark och kall vind. Men ta det lugnt! Det är inte så allvarligt som det låter. Prova en hemmagjord ansiktsmask med havregryn, honung och avokado. Det lugnar och återfuktar huden på ett skonsamt sätt.

Myt 2: Du måste byta till en tjockare ansiktskräm för att motverka torr hy under vintern.

Falskt! Att använda en hudkräm som återfuktar är viktigt för att läka och förebygga torr hy. Men att byta till en fetare kräm behöver nödvändigtvis inte betyda ett bättre skydd. Det som är väsentligt är ingredienserna i krämen. Använd en som innehåller naturliga oljor från exempelvis avokado eller mandel.

Myt 3: Du måste gå runt med ett glåmigt ansikte om du inte använder brun utan sol.

Falskt! För att behålla en fin lyster i ansiktet finns det en del bronzers på marknaden. Dessa ger dig en naturlig lyster året om. Till vintern väljer du en bronzer med lite skimmer i. Tänk på att applicera bronzern på de ställen som solen normalt sett träffar ansiktet som på pannan, näsan och kindbenen.

Myt 4: Du behöver inte använda solskyddsfaktor eftersom solen nästan aldrig syns.

Falskt! Solen är lika stark året runt och kan påverka din hud trots att du inte märker det. UV-strålar tränger lätt igenom både moln och snö. Därför är det viktigt att varje dag smörja ansiktet med en återfuktande kräm med solskyddsfaktor för att säkra din hys hälsa.

Och så en sanning om vintertorr hy: 

De flesta läppbalsam innehåller ämnet kamfer. Detta kan lätt torka ut läpparna istället för att återfuktar dem vilket leder till att du hela tiden tar på mer. För att bli av med torra läppar för gott, använda ett serum eller en kräm som reparerar på djupet.

Redaktionen
Publicerad: 2 december 2016
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp