Bli brun utan att bränna dig

Med en skandinavisk, fräknig hud är det lätt att bränna sig när solen lyser som starkast. Med det finns knep att ta till för att få till en solkysst färg utan flammande röda varningsfläckar. Improveme.se guidar dig!

En gyllene, brun färg på över hela kroppen är något många eftersträvar när de passar på att njuta av solens starka strålar under vår- och sommarmånaderna. Men efter att ha vistats lite för länge i direkt solljus blir huden lätt röd och flammig. Anledningen är att lite för många Uvb-strålar träffat kroppen och varnar den för att solen inte bara är härlig, utan även farlig.

För att bygga
upp sommarens bästa bränna kan det vara en bra idé att vara ute i god tid och bygga upp ett skyddande, mörkare pigment redan då solen börjar titta fram under vinter- och vårmånaderna. Det är den bruna färgen som skyddar huden från de cancerframkallande Uva-strålarna eftersom förtjockningen av överhuden gör genomträngningen svårare.

Men om du mest vistats inomhus under våren och planerar att påbörja solsäsongen i dagarna behöver du tänka extra mycket på att skydda dig. Huden klarar sig utan att bränna sig i direkt solljus under en kortare stund, men planerar du att vistas längre än 30 minuter bör du vara beredd med solkrämen. Smörj in dig varannan timme med en rejäl klick kräm med högt Spf. Du kan byta till ett solskydd med lägre Spf när huden fått mer färg.

Om skadan ändå är framme och du råkar ha vistats lite för länge i solen behöver huden vila. Sätt dig i skuggan eller skydda de utsatta delarna med täckande kläder. Kyl ner de rödflammiga partierna med en svalkande after sun när du kommer hem.

Redaktionen
Publicerad: 23 april 2022
Foto: Alamy

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip