Tidslinjer – en avslöjande spegelbild

improveme.se

Har Botox spelat ut sin roll? Den frågan ställer sig allt fler i en tid där överanvändning och överexponering av stela ansikten bombarderat oss i TV-rutan och på nätet. Kritiker kan möjligen hävda att det aldrig var snyggt från början men då glömmer man, det här är ju en behandling som egentligen inte ska synas.

Stela ansikten är inte snyggt, så långt är vi väl överens? Men frågan kvarstår, skönhetstrenden 2015, stavas den med eller utan rynkor? Ser man till statistik och den ökade efterfrågan bland kvinnor och män som söker sig till olika kliniker, så verkar rynkor fortfarande vara boven i dramat. Jakten på föryngrad hy, slät hy och plumpad hy ser inget slut.

Däremot verkar Botox-trenden ha nått sin kulmen.

Nyligen gick en erkänd fransk läkare vid namn Dr. Nicolas Rygaloff ut med att han slutar behandla med Botox för gott. Han menar att kvinnor inte längre vill ”se behandlade ut”. På andra sidan Atlanten efterfrågas också mer naturligare ansikten när regissörer i Hollywood vägrar att casta överbehandlade skådisar. Är det möjligen något som håller på att förändras i den allmänna uppfattningen av vad som anses smakfullt?

-Kvinnor vill helt enkelt inte se behandlade ut längre. Det handlar dels om att välja rätt behandling men också att behandlaren i fråga har rätt typ av utbildning, säger Martina Richter, entreprenör inom kosmetisk skönhet.

För några år sedan startade hon Inject Academy i Stockholm, en utbildning som riktar sig till läkare som utför fillerbehandlingar med preparatet Stylage.

Nicole Kidman är det bästa exemplet på sämsta resultatet. Många av de skådespelarna som har överanvänt Botox har liksom ingen mimik kvar, menar Martina Richter.

Medan kvinnor, men även män, blir allt mer kritiskt inställda till sina ålderstecken, ökar efterfrågan på föryngrande behandlingar. Paradoxalt nog fortsättar vi dock exponera oss själva och våra ansikten i sociala medier. Selfies har gått från ett blogguttryck till en manifestation av det egna ansiktet.

Våra Instagram-konton är en slags tidsmarkör och ett fönster till hur vi ser ut idag. På Facebook är tidslinjen en enda lång berättelse om, jo visst -vår fantastiskt roliga vardag, men också om vår åldersresa. Kan det till och med vara så att tidslinjen på Facebook egentligen bara är en spegelbild av vår åldersresa i verkliga livet? Med eller utan rynkor.

Men om vi då ändå vägrar accepterar denna nakna sanning så går det ju, liksom utslätande filter på Instagram, att redigera sin egen spegelbild. På webben kallas det Photoshopping, och i verkliga livet heter det fillers och Botox.

-Jag tror Botox försvinner mer och mer. I framtiden tippar jag att man kommer se på Botox som en gammal produkt i estetiska och behandlande syften, sen har ju Botox andra mer medicinska användningsområden, säger Martina Richter.

Som entreprenör inom fillerbranschen råder det inga tvivel om att Martina förespråkar fillers för alla som önskar föryngrande resultat i ansiktet. Men i strävan efter evig ungdom, är då fillers verkligen lösningen?

-83%* av tillfrågade kvinnor bekymrar sig över sina rynkor och då är det ändå viktigt att informera denna grupp om alternativen. I min roll vill jag ju trycka på att man ska gå till en seriös och utbildad behandlare, för det är först då man kan uppnå fantastiska resultat, berättar Martina Richter.

Oavsett om det gäller våra ansikten i verkligheten eller våra tidslinjer i sociala medier, är det tydligt att vi vill vara med och påverka. Helst av allt vill vi kunna styra tiden för att sakta, men rynkfritt, åldras i en takt som passar en själv. Att förlora sin mimik är något helt annat och det i slutändan leder till känslolösa ansikten som hämmar kommunikation.

-Många gånger sätter man ett lika med-tecken mellan ett Botox-behandlat ansikte och en känslokall person. Så behöver det ju givetvis inte vara men på grund av att man delvis eller helt kan förlora förmågan att visualisera sitt känslotillstånd, kan det lätt bli en förutfattad mening, tillägger Martina Richter.

Om det nu är så att Botox, när det används rätt, inte ska synas så har tyvärr överanvändarna statuerat tillräckligt dåliga exempel för att avskräcka en hel omvärld. Men så länge vi fortsätter att Photoshoppa och redigera våra tidslinjer är det en hårfin linje. Tills vi lär oss att finna en bra balans kan det vara hög tid för en ”naturlig trend” där vi låter Botox vila och återigen grimaserar liv i våra ansiktsmuskler.

*Dessa siffror presenterades på kongressen Imcas Tribune i Paris nyligen. 

Bildspel: Tidslinjer - en avslöjande spegelbild

Bildspel: Tidslinjer – en avslöjande spegelbild

ricki.petrini@improveme.se

2015-03-05 08:53:00

Publicerad: 5 mars 2015

Historien om plastikkirurgin

Skönhetsingreppen genom tiderna