Blek, glåmig och torr i huden?

Det finns mycket som går att göra för att få en mer välmående hud på vintern. Nedan ger Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, dig svaren på hur du ska ta hand om din hy på bästa sätt.

Varför blir då huden så torr på vintern?
På vintern så sjunker luftfuktigheten vilket gör att den omgivande luften verkar uttorkande på huden. Väder (kyla) och vind torkar ut också ut. Även inomhusluften blir torrare på vinterhalvåret dels på grund av lägre luftfuktighet men också på att vi har det varmare inomhus på vintern då centralvärme är på. Att man blir blekare beror förstås på att vi inte ser solen så mycket och då huden inte är så brun ser man också glåmigare ut. Det är själva hudcellerna som är gråaktiga till färgen.

Hur ska man ta hand om huden då på vintern?
Det första och viktigaste steget är att förebygga och skydda. Det gör man genom att minska risken för uttorkning. Använd alltid en icke uttorkande rengöringsprodukt för att tvätta huden. Vanlig tvål är starkt uttorkande och löser inte makeup och smuts så bra. Skydda huden mot uttorkning genom att smörja in regelbundet med en bra creme. Denna ligger som ett skydd och förhindrar att fukt inifrån huden avdunstar och att omgivning ej torkar ut. Grunda gärna med ett fuktgivande serum. Brun-utan-sol är utmärkt att använda för att få lite mer färg. Och till sist – lägg gärna en fuktboostande mask någon gång i veckan.

Annica Joensuu är sedan sex år tillbaka ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Hon har 35 års erfarenhet och Mästarbrev i yrket.

Vad ska man använda för creme?
Det finns idag 1000-tals cremer att välja bland och det bästa rådet är att prova sig fram. Gillar du ekologisk så välj det. Vill du inte lägga så mycket pengar så välj något i en lägre prisklass. Viktigt är dock att titta på vad cremen innehåller. Om huden är torr så behöver man förstås en creme som ger fukt. Den bör och innehåller ofta fuktbindande ingredienser. Det är samma ämnen som finns i ditt yttersta hudlager men som man ”lakar” ur när man tvättar sig med tvål och vatten. Exempel på sådana ingredienser är karbamid, urea, mjölksyra med flera. Andra ingredienser verkar fuktgivande. De ”drar” till sig fukt från luften till huden. En klassisk sådan ingrediens är Glycerol/Glycerin. Cremen ska också innehålla bra fetter/oljor som genom att lägga sig som ett ”lock” på huden, bevarar fukten i huden så kallade fuktighetsbevarare. Förutom fuktingredienser så kan cremen innehålla andra aktiva ingredienser så som exempelvis näringsämnen. Det också viktigt att den innehåller solskydd även på vintern.

Ska man välja creme efter ålder också?
När man åldras sjunker talgproduktionen i huden (hudens naturliga fett). Talget ska ligga som en skyddande hinna på hudytan och förhindra att fukt avdunstar från huden och skydda utifrån från uttorkning. Det kan då vara bra att välja en creme som kompenserar för detta och innehåller mer fett.

Skäm nu bort din hud i vinter med härliga boostande produkter!


Text: Annica Joensuu
Publicerad: 30 januari, 2017