Har din spraytan eller brun-utan-sol misslyckats?

Fejkbrännan är den moderna kvinnans ofarliga alternativ till traditionellt solande. Dels funkar det året runt och sen slipper man också utsätta huden för skadliga UVA- och UVB-strålar. Men bara för att brännan är fejk, vill man inte se “fejk” ut.

Har man någon gång provat brun-utan-sol har man säkerligen också upplevt mer eller mindre bra resultat. Ränder och morotsfärg kan bero på slarv i förberedelserna. I sådana fall kan också fejkbrännan få ett mycket sämre resultat.

Vad göra? Måste man stå ut tills det försvunnit av sig självt eller kan man skrubba sig tills skinnet glöder? Ja det kan man ju förstås, men det finns effektivare sätt. Vi har luskat reda på vad du kan göra för att bli av med förargliga ränder och fläckar.

Ibland blir det bara så fel. Som för Anne Hathaway i filmen Bröllopsduellen.
Ibland blir det bara så fel. Som för Anne Hathaway i filmen Bröllopsduellen.

• Ett trick är att basta i tio till femton minuter och sedan skrubba och återfukta

• Att bada i havsvatten kan också hjälpa. Det salta vattnet lär både bleka och skrubba bort missfärgningarna.

Men nu kanske man inte är så sugen att bege sig till stranden och visa sig i bikini när man ser ut som en zebra eller leopard. Lugn, det finns andra trick att ta till. De vi tror mest på kommer från St Tropez brun-utan-sol proffs Sophie Evans.

• Hennes mest effektiva metoder är att mixa citronjuice med bakpulver eller babyolja. Lägg blandningen på huden och låt verka i ungefär fem minuter innan du torkar bort med en servett. Det här tar bort färgen helt.

• Ett annat tips är att använda sig av hårborttagningskräm som till exempel Veet. Du måste förstås först kolla så att du tål den först. Lägg krämen på ett litet område och kolla hur huden reagerar. Är det okej utan rodnader eller irritationer så är det bara att köra. Stryk ut krämen och låt verka upp till sex minuter för att få bort färgen helt och hållet. Vill du bara bleka fejkbrännan lite så räcker cirka tre minuter.

Louise Flinck
Publicerad: 18 juli 2015
Foto: Alamy / All Over Press

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige