Sov inte med smink om du vill ha fräsch hud

Att man inte ska sova med smink är väl en självklarhet för de allra flesta, men det finns ändå en del smutsgrisar som envisas med att hävda att de ”är för trötta för att ta bort makeupen på kvällarna”. Ett argument som är ungefär lika hållbart som ett pappersparaply i full storm. För om man nu är så otroligt trött så går det ju att tvätta sig tidigare på kvällen, och inte just innan man ska krypa till kojs.

Att man ska sminka av sig är inte bara för att det är fräschare och att ens örngott blir äckligt av ingrott smink, nej det finns fler anledningar än så. Som att huden åldras, får finnar och du ser trött ut om du inte tar hand om ditt ansikte.

tvatt

Tvätta två gånger om dagen – morgon och kväll (oavsett om du bär makeup eller inte), annars riskerar du följande otrevligheter:

• Du får finnar

Om du inte rengör ansiktet kommer smuts och döda skinceller att ligga kvar. Och ligger detta sunk kvar kommer det att täppa igen porerna och leda till inflammationer i form av finnar.

• Du kommer att se grå och trist ut

Om du vaknat och önskat att din hud skulle se klarare och piggare ut kan det bero på rutinen innan du gick och lade dig. Om du inte tvättat dig kan hudens naturliga oljor och döda hudceller bli matta. Regelbunden tvättning och exfoliering är nödvändigt för att hudens egen reparationsförmåga ska fungera som den ska. Om du dessutom har en bra hudrutin kommer din hud att tacka dig genom att se mer frisk och hälsosam ut. På så sätt kommer du inte att behöva använda lika mycket smink för att dölja finnar och orenheter.

• Du får fler rynkor och din hud kommer att se äldre ut

 Smuts och makeup som ligger mot din hud orsakar oxidativ stress för huden som gör att huden kan åldras i förtid. Tidningen Daily mail gjorde för några år sedan ett experiment med en kvinna som inte tvättade bort sminket under en månads tid. Hon lade helt enkelt ny makeup över den gamla varje morgon. Resultatet var en betydligt sämre hud som såg mycket äldre ut. Kolla in artikeln här.

• Om du har acne kan den förvärras

Att rengöra huden är viktigt för alla, och för den som har en fet, oljig hud med acne är det extra viktigt då sjukdomen kan förvärras om man inte sköter om sin hud.

 Du kan få inflammationer

Att somna med smink någon gång gör ju inte att du får inflammationer, men den som har inflammerade finnar kan riskera mer långtgående problem om man inte tvättar ansiktet regelbundet. Huden är ändå vårt yttersta skydd mot infektioner och inflammationer.

• Du kan få kliande utslag i ansiktet

Makeup innehåller ofta parfym och om den får ligga kvar konstant på huden kan man få en retning som leder till inflammatoriska utslag. Har du rosacea eller känslig hud ska du vara extra noga med att alltid rengöra huden.


Text: Louise Flinck
Publicerad: 1 december, 2015